Megszakadt a hagyomány

Hatalmas szponzori szerződést kötött az FC Barcelona

A spanyol futballóriás Barcelona megerősítette, hogy szponzori szerződést kötött a Quatar Foundation-nal. Ezzel a klub történelme folyamán először kapnak pénzt mezen elhelyezett hirdetésért.

2010.12.12 10:45ma.hu

A fociban lévő óriási pénzösszegek egy jelentős részét képezi a csapatok mezén elhelyezett reklám.

Pár évvel ezelőtt a Barcelona mezeken először jelent meg felirat, ami elsőre megdöbbentette a katalán csapat szurkolóit. Kiderült azonban, hogy a többi top csapattól eltérően az FC Barcelona fizet az UNICEF-nek a megtiszteltetésért, hogy mezükön viselhetik a szervezet nevét.

A 2010 nyarán lezajlott elnökváltás után kiderült, hogy a Barcelona jelentős tartozásokat halmozott fel. Vélhetően ezért döntött úgy a klubvezetés, hogy a hagyományoktól eltérően először valódi szponzori szerződést köt.

Az UNICEF felirat továbbra is a főhelyen foglal majd helyet, de mostantól a Katarban, 1995-ben a közösség és az oktatás fejlesztése érdekében létrehozott alapítvány is helyet kap a gránátvörös-kék mezen.

Katar a focivilág egyik feltörekvő országa, mi sem jelzi ezt jobban, minthogy ők nyerték a 2022-es labdarugó világbajnokság rendezési jogát.

A szerződés értelmében a klub az idei szezon második felében 15 millió eurót tehet zsebre és a következő 5 évben szezononként 30 milliót. Emellett ha sikerül trófeákat nyerni, akár 7 millió eurós bonuszt is kaphatnak.

Més que un club - Több mint egy klub

A hírre az UNICEF azonnal nyilatkozatot tett közzé: „Az UNICEF és az FC Barcelona úttörő megállapodása egyedülálló módon hirdeti világszerte a gyermekek problémáinak fontosságát. Az UNICEF alig várja, hogy az együttműködés a következő szakaszba lépjen, és folyamatosan keresi a lehetőségeket.”

A világ legjobb játékosaiból többet is - például az aranylabdás UNICEF nagykövet Lionel Messi, vagy a világbajnok spanyol válogatott két meghatározó játékosa Andrés Iniesta és Xavi Hernandez - soraiban tudó csapat azzal, hogy egy nonprofit szervezettel kötötte első szponzori szerződését, továbbra sem távolodik el a klub filozófiájától: Més que un club - Több mint egy klub.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.