"Magyarország szépen kérünk, bocsáss meg!"

Újpest-Steaua: román bocsánatkérés a szurkolók gyalázkodó felirata miatt

Magyar nyelven kért bocsánatot a magyar szurkolóktól Románia egyik legmérvadóbb országos napilapja, az Adevarul azért a feliratért, amelyet a Steaua Bucuresti drukkerei függesztettek ki a múlt csütörtökön az Újpest elleni bukaresti Európai Liga selejtezőn.

2009.07.22 12:01ma.hu

Az újság szerdai számában beszámol arról is, hogy levelet intéztek az Európai Labdarúgó Szövetséghez (UEFA), amelyben kérték, hogy szigorúan büntessék meg a bukaresti klub szurkolóit. Az újság szerint szégyenteljes nap volt Románia számára a július 16. a szóban forgó felirat miatt.

Alább csatoljuk a szerkesztőség két közleményét!

"Magyarország szépen kérünk, bocsáss meg!"

A múlt héten a Ghencea stadionban egy olyan ország csapatával mérköztek meg a hazaiak, amely ország szívből síratta Marian Cozma kézilabdást. A Steaua - Újpest egy szép mérközés lehetett volna, de egy semmirevaló kéz írt egy nyomorúságos szalagplakátot, melynek szövege súlyosan sértette a magyarokat és ezt a plakátot, a mi drága román nemzeti zászlóink mellett tartotta közszemlére, hosszú időn át, néhány ember. Nemzeteinket milliók kötik össze, akik Jenei Imre és Bölöni László nyelvét beszélik és nem választhatnak el azok, akiknek a helye a börtönben volna.

Pontosan ezért a budapesti visszavágó előtt a milliónyi román szurkoló nevében, akik tisztelik ellenfeleiket és a más ország polgárait, az "Adevarul (Igazság)" szerkesztősége elhatározta, hogy bocsánatot kér nemzetszomszédjától azok helyett akiknek ezt meg kellett volna tenniük. Méltó dolog alázatosnak lenned azokkal szemben, akiket egy nemzettársad megalázott. Sokan viszolygunk ezektől a köztünk élő nem-emberektől.

Azért mert büszkék vagyunk, azért mert európaiak vagyunk, azért mert újságírók vagyunk és azért mert az emberinek nincsen nemzetisége, Magyarország szépen kérünk, bocsáss meg! -
áll a szerkesztőség levelében.

Az UEFA Fegyelmi Bizottsága figyelmébe

A július 16-án Bukarestben rendezett Európa Liga II. selejtezőkörének Bukaresti Steaua–Budapesti Újpest FC labdarúgó mérkőzésén a házigazda együttes szurkolói rasszista, a magyar nemzetet sértő feliratú bannereket mutatott fel. Figyelembe véve, hogy a fegyelmi hatóságok és román klub nem reagált elítélően az effajta hozzáállások iránt, valamint a Bukaresti Steaua FC szurkolóinak visszaeső statútumát: maximális büntetéseket várunk.

Az effajta viselkedés nem méltó az Európai Unió polgárainak, nem tolerálható a labdarúgás családja által, főleg, hogy a román klub elnöke az Európai Parlament képviselőj1e is. Csatolva küldjük a bizonyítékokat (képek és fordítások).

Tisztelettel,

Az Adevărul szerkesztősége

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.