Bajban Valencia

A Hamilton elleni rasszizmus miatt törlik a Spanyol Nagydíjat?

Nem kizárt, hogy törlik a Spanyol-, illetve az Európa Nagydíjat - melynek Valencia ad otthont - az idei versenynaptárból, ugyanis az irányító testület a legkevésbé sem tolerálja a rasszista megnyilvánulásokat a motorsportban.

2008.02.04 16:02f1vilag.hu

A Spanyol Motorsport Szövetségnek tervet kell készítenie arra, hogy miként akadályozza meg, hogy megismétlődjenek a hétvégi teszten történtek, mikor a hazai rajongók rasszista bekiabálásokkal és plakátokkal próbálták meg megzavarni a McLarent a felkészülésben. 

Hamilton és csapata, a McLaren Mercedes nehéz helyzetben találta magát az e heti teszteken, ahol a spanyol rajongók nem éppen kedves plakátokkal, és feliratokkal várták őket. A spanyol rajongók ugyanis a mai napig úgy gondolják, hogy a McLaren sportszerűtlenül bánt hősükkel, Fernando Alonsóval a tavalyi évben, és a vezetőség előnyben részesítette csapattársát, Lewis Hamiltont, aki az utolsó futamon vesztette el a bajnoki címet. 

A katalán pálya illetékesei minden tőlük telhetőt megtettek annak érdekében, hogy ne durvuljon el a helyzet. A McLaren kérésére lezárták a csapat garázsára néző lelátókat, extra biztonsági embereket küldtek a kritikus helyekre, és megpróbálták eltávolítani a sértő plakátokat. A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) csalódottságnak adott hangot a hétvégén történtek miatt, és kijelentette, komoly szankciókat vezet be, ha ehhez hasonló dolgok történnek a jövőben. 

Az FIA a történtek után arra szólította fel a Spanyol Motorsport Szövetséget, hogy adjon magyarázatot a történtekre, és készítsen tervet arra vonatkozóan, milyen eszközökkel próbálja meg távol tartani a Forma-1-től a rasszista szurkolókat. 

Bár azt egyelőre nem lehet tudni, milyen következményekkel járhat, ha az FIA nem lesz elégedett a szövetség magyarázatával, egyes források szerint az sem kizárt, hogy törlik a Spanyol-, illetve az Európa Nagydíjat – melynek Valencia ad otthont – az idei versenynaptárból, ugyanis az irányító testület a legkevésbé sem tolerálja az ilyen és ehhez hasonló megnyilvánulásokat a motorsportban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.