Sport

Kampány indul a sporteseményekhez kapcsolódó online csalások megelőzésére

A népszerű sportesemények esetén nőhet az online csalások száma, a jegyértékesítéstől kezdve a személyes adatok eltulajdonításáig rendkívül széles a skála.

2023.05.04 22:30MTI

Edukációs kampányt indít a sporteseményekkel kapcsolatban felmerülő csalási trendek és az online sportfogadásokhoz kapcsolódó biztonsági kockázatok megismertetésére a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) és a Szerencsejáték Zrt. - közölte a társaság csütörtökön az MTI-vel.

Azt írták: a népszerű sportesemények - például a nagyobb labdarúgó-mérkőzések - esetén nőhet az online csalások száma, a jegyértékesítéstől kezdve a személyes adatok eltulajdonításáig rendkívül széles a skála. A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága és a Szerencsejáték Zrt. ezért a budapesti UEFA Európa-liga döntő apropóján közösen indít kampányt a kibertérben.

Hozzátették: az egy hónapig tartó kampány célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét a sporteseményekkel kapcsolatban felmerülő csalási trendekre, az online sportfogadásokhoz kapcsolódó biztonsági kockázatokra, valamint, hogy hasznos ötletekkel segítse a kibertérből érkező támadások elleni védekezést.

Az edukációs kampány során a két szervezet hasznos tippekkel és podcast-adással jelentkezik közösségi médiafelületeiken, és olyan aktuális témákat érintenek majd, mint az adathalászat, a jelszavak, a biztonságos sportfogadás, az engedéllyel nem rendelkező sportfogadási oldalak és a sportrendezvényekhez kapcsolódó online átverések.

Mint írták, a kampány a jelszó világnapján indul, amelyet minden évben május első csütörtökjén ünnepelnek világszerte. Hozzátették: a világnap üzenete szerint mindenkinek érdemes felülvizsgálnia, elég biztonságosak-e a jelszavai.

"A kampányban adott tippeket, tanácsokat megfogadva nemcsak az adatainkat tudhatjuk biztonságban, hanem az egyre növekvő online bűnözés ellen is tehetünk egy komolyabb lépést" - jegyezték meg.

Az SZTFH "Minden kiberül" podcastjának május végi adásában az aktuális kockázatokról beszélgetnek meghívott vendégekkel.

Kiemelték: a tapasztalatok szerint a nagyobb sportszervezetek, illetve a nagyszabású sportesemények nemcsak a szurkolókat és a legális sportfogadókat, hanem a kiberbűnözőket, valamint a csalókat is vonzzák. A bűnözők célja szinte mindig ugyanaz: személyes és banki adatok - megtévesztésen alapuló - megszerzése.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.