Sport

Világcsúcsot úszott Andy Donaldson Új-Zéland partjainál

Az Új-Zéland északi és déli szigetét összekötő szorost a világ egyik legveszélyesebb hajózási vizének tartják.

2023.03.22 12:12MTI

Világcsúcsot állított fel Andy Donaldson skót úszó az új-zélandi Cook-szorosnál az Ocean's Seven sorozat harmadik állomásán.

Az Új-Zéland északi és déli szigetét összekötő szorost a világ egyik legveszélyesebb hajózási vizének tartják.

A BBC honlapjának beszámolója szerint a 31 éves sportoló tavaly augusztusban a La Manche-csatornán brit rekordot döntött (8 óra), mielőtt első skót férfiként átúszott Írországtól Skóciáig (9 óra). Donaldson három hetet várt, mielőtt vízbe ugrott Wellington partjainál, és négy percet javítva a 15 éves világcsúcson 4 óra 33 perc alatt teljesítette éjszaka a 23 kilométeres távot.

"A Cook-szoros már önmagában egy kihívás, mivel az időjárás olyan, mint egy szélcsatornában" - mondta Donaldson, aki 14 fokos vízben vágott neki a rekordkísérletnek. - "Sok időt töltöttem a hideg vízben, de szerencsére minden végtagom épségben megúszta. A sötétben órákig úszni idegtépő élmény, de nem is kívánhattam volna ennél jobb versenyt magamnak."

Donaldson legközelebb áprilisban a Molokai és Oahu szigetek között húzódó, 42 km hosszú Molokai-csatorna átúszását szeretné teljesíteni Hawaii partjainál.

Az Oceans Seven a világ legnehezebb csatornaúszásait foglalja magába, és Donaldson célja, hogy egy év alatt teljesítse a több mint 200 kilométeres kihívássorozatot, ami még senkinek sem sikerült.

Mányoki Attila 2019-ben a sorozat összidejét tekintve - 64:33:05 óra - világrekordot döntött, és ő lett a 18., aki teljesíteni tudta az Ocean's Sevent.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.