Sport

Új rekordot állított fel a Dunán Rakonczay Gábor extrémsportoló

A sportember 57 óra 48 perc alatt teljesítette a 417 kilométeres távot.

2023.02.21 12:12MTI

Rekordot állított fel kajakkal a Duna magyarországi szakaszán Rakonczay Gábor extrémsportoló.

Az erről szóló keddi közlemény szerint a sportember 57 óra 48 perc alatt teljesítette a 417 kilométeres távot. Rakonczay - aki ez idő alatt mindössze 75 percet aludt - múlt pénteken Dunakilitből indult, és a beszámoló alapján az első öt órában 40 percet sikerült faragnia a tervezett menetidőhöz képest.

Estére erősödő szél érkezett a folyón, majd az éjszakai szakaszon - már Esztergomnál - a hirtelen felerősödő nyugati oldalszél jelentős, a hajó fölött is átcsapó hullámokat vert. Egy ilyen hullám úgy elcsavarta a hajót, hogy Rakonczay az éjszaka közepén vízbe borult. A járművet sikerült a partra húznia, majd átázott ruháitól megszabadulva evezett el a követkető frissítőpontig. Itt a kísérőbuszban megszárítkozott és átmelegedett, majd azonnal folytatta a túrát.

Első alvását Budapest déli részén, szombat 13 órakor tervezte, ám az éjszakai kalandok hatására úgy döntött, nappal halad, amíg tud. Végül a teljes túra alatt három alkalommal 15 percet, egyszer pedig 30 percet aludt. A második nap pirkadattól erős, helyenként 70 km/órás szembeszéllel kellett megküzdenie. Az utolsó 120 km-en már csak frissítő szüneteket tartott, így ért vasárnap éjfél után 10 perccel Mohácsra.

"Amikor elvállaltam a felkérést, azt gondoltam, hogy a Duna egy hosszú és unalmas folyó, ehhez képest végig olyan volt, mint egy akciófilm: folyamatosan figyelni kellett, a folyó tele van meglepetéssel. De megcsináltuk" - nyilatkozott Rakonczay Gábor a csaknem 58 órás evezés után.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.