Sport

Martina Navratilova tenisz ikonnál ismét daganatot talátak, nem is egyet

A 66 éves cseh-amerikai játékos 2010-ben legyőzte a betegséget.

2023.01.03 17:20ma.hu

Martina Navratilova, a nagy tiszteletnek örvendő tenisz ikon, aki legendás pályafutása során 18 Grand Slam-címet nyert, bejelentette, hogy torok- és mellrákot diagnosztizáltak nála.

A 66 éves nő, aki 2010-ben túlélte a mellrákot, néhány héten belül kezdi meg a kezelést New Yorkban.

A cseh-amerikai tenisz.com-nak hétfőn elmondta, hogy "kedvező kimenetelre" számít, és hozzátette, hogy bízik abban, hogy mindkét rákos megbetegedés kezelhető.

"A kettős baj komoly, de gyógyítható, és remélem, hogy kedvezően alakul" - mondta.

"Egy ideig nehéz lesz, de minden erőmmel küzdeni fogok".

Navratilovát egy megnagyobbodottnak tűnő nyirokcsomóval látták a nyakán, amikor novemberben a texasi Forth Worth Worthben megrendezett WTA-döntőn vett részt. A biopszia később kimutatta, hogy első stádiumú torokrákban szenved.

Az ezt követő vizsgálatok egy másik, a mellében lévő rákos megbetegedést is kimutattak.

"Martina Navratilovánál első stádiumú torokrákot diagnosztizáltak" - áll a képviselője által kiadott közleményben. "A prognózis jó, és Martina még ebben a hónapban megkezdi a kezelését.

"A rák típusa HPV, és ez a bizonyos típus nagyon jól reagál a kezelésre. Martina a Fort Worth-i WTA-döntő alatt vett észre egy megnagyobbodott nyirokcsomót a nyakán. Amikor nem csökkent, biopsziát végeztek, az eredmény pedig első stádiumú torokrák volt.

"Ugyanabban az időben, amikor Martinát a torokrákkal kapcsolatos vizsgálatoknak vetették alá, egy gyanús formát találtak a mellében, amelyet később rákosnak diagnosztizáltak, és amely teljesen független volt a torokdaganatától."

Navratilova a tervek szerint kommentátor és elemző lett volna az e havi Australian Openen, de most inkább távolról, online fog közreműködni, amíg orvosi beavatkozásra vár.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.