Gyász

Elhunyt Varasdi Géza

Az olimpiai bajnok sprinter 94 éves volt.

2022.05.04 14:59MTI

Életének 95. évében elhunyt Varasdi Géza olimpiai bronzérmes, Európa-bajnok sprinter.

Az 1956 óta Ausztráliában élt sportoló haláláról Hódy László, volt magyar és ausztrál válogatott kosaras tájékoztatott.

Varasdi Géza 1928. február 6-án született Budapesten, atletizálni Kecskeméten, középiskolás éveiben kezdett. A kiváló vágtázó az 1950-es évek legendás magyar 4x100 méteres stafétájának, a "Villámikreknek" volt a tagja. A Zarándi László, Varasdi, Csányi György, Goldoványi Béla összeállítású váltóval az 1952-es olimpián Helsinkiben harmadik lett, majd két évvel később diadalmaskodott a berni Európa-bajnokságon. A futó, aki legnagyobb sikereit a Csepeli Vasas színeiben érte el, 1951-ben és 1956-ban országos bajnok lett 100 méteren.

A kiváló atléta az 1956-os melbourne-i játékokon a stafétával kilencedik, egyéniben 100-on pedig a 25. lett, Ausztráliából viszont már nem tért haza, ott telepedett le. Varasdi már Magyarországon elvégezte az orvosi egyetemet, majd új hazájában is diplomázott és orvosként dolgozott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.