Fogyasztóvédelem

A kültéri sporteszközök kétharmadánál találtak hiányosságokat a szakemberek

A szakemberek az idén tavasszal az ország minden részében több mint félezer helyszínen jártak.

2021.06.20 12:38MTI

A kültéri sporteszközök kétharmadánál találtak hiányosságokat, ugyanakkor a mászóösvények mindegyikét biztonságosnak találták a szakemberek - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) stratégiai és parlamenti államtitkára vasárnap a Facebook-oldalán.

Schanda Tamás felidézte: a kondiparkok és vasalt utak ellenőrzésére tavaly év végén kapott hatáskört a fogyasztóvédelmi hatóság. A szakemberek az idén tavasszal az ország minden részében több mint félezer helyszínen jártak.

Az ellenőrzött ötezerből több mint 3200 kültéri sporteszköz nem felelt meg maradéktalanul az üzemeltetési előírásoknak. A biztonságot érintő hiányosságok miatt közel ezer eszköz használatát ideiglenesen meg is tiltották. Ezek mintegy tizede a mulasztások pótlása után már újra üzemel. Az államtitkár azt írta: Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megyében minden kondiparkban volt gond, Békés és Zala megyében viszont egyikben sem. A kormányhivatalok eddig összesen 2,7 millió forint bírságot szabtak ki, és számos eljárás még folyamatban van.

Az államtitkár szerint az évente ismétlődő ellenőrzések minden bizonnyal jogkövető magatartásra késztetik majd az üzemeltetőket. A fogyasztóvédelmi jelenlét várhatóan a problémás esetek számának csökkenéséhez vezet - jegyezte meg.

Schanda Tamás kitért arra is, hogy Magyarországon jelenleg négy mászóösvény üzemel, ezek egyikénél találtak kisebb súlyú, adminisztrációs hiányosságot. Biztonságot érintő hiba sem a Cuha-völgyi, sem a cseszneki, sem a sárospataki, sem a tatabányai via ferratanál nem merült fel.

A fogyasztóvédelem folytatja a családok, gyerekek biztonságát védő szünidei ellenőrzéseit - írta bejegyzésében az ITM államtitkára, hozzátéve: az eredményekről folyamatosan beszámolnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.