Sport

Doppingvád a 14-szeres paralimpiai bajnok Storey ellen

Nagy-Britannia legeredményesebb paralimpiai bajnokát, a 14-szeres aranyérmes Sarah Storey-t azzal vádolják, hogy visszaélt az engedélyezett asztmagyógyszer használatával, vagyis doppingolt.

2021.05.13 15:00MTI

Amint arról a The Times beszámolt, a gyanú szerint Storey a 2012-es, londoni paralimpián a számára terápiás szerként engedélyezett asztmaellenes szalbutamolt túladagolta, ezzel megsértette a tiszta versenyzésre vonatkozó előírásokat.

A brit kerékpáros szövetség kitért a konkrét válasz elől, csupán annyit közölt, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szabályai szerint a terápiás kivételekkel kapcsolatos adatok bizalmasak.

A Storey elleni vád sürgős kivizsgálását legfőképpen a lengyel paralimpiai bizottság szorgalmazza, már csak azért is, mert a brit parakerékpáros a londoni játékokon három aranyat is a lengyel Anna Harkowska előtt szerzett meg.

A hörgőtágító hatású szalbutamolt gyógyszerként kis adagokban engedélyezték a sportbeli alkalmazásra, de nagyobb mennyiségben való használatát doppingnak tekintik.

Sarah Storey, aki bal kézfeje születése óta sérült, első paralimpiai címét úszásban nyerte az 1992-es olimpián. 2008 óta kerékpározik, és most, 43 éves korában kilencedik ötkarikás fellépésére készül Tokióban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.