Sport

Indul a tájfutó Sprint Liga

Új versenysorozat indul a legjobb magyar tájfutóknak: az elmúlt két évtizedben előtérbe került rövid távú versenyforma népszerűsítésére a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség létrehozta a Sprint Ligát.

2021.04.23 00:30MTI

A sorozat az első évben - idén - három futamból fog állni. A nyitány május 22-én Szentgotthárdon lesz.

Az új versenyt bemutató csütörtöki közleményben emlékeztetnek rá, hogy bár a tájékozódási futás hagyományosan a természetben űzött sportág, az elmúlt húsz évben egy új versenyforma bontakozott ki: a rövid távú, vagy sprint tájfutás. A hagyományos erdei versenyszámokkal szemben a rövid távú futamokat városi környezetben bonyolítják le, a pályák pedig mindössze 12-15 perc alatt teljesíthetők, azaz nagyjából 3,5-4,5 kilométer hosszúak. A feladat ugyanakkor nem változott: a győztes az, aki sorrendben megfogja a térképen szereplő összes ellenőrzőpontot, és elsőként ér a célba.

A rövid távú tájfutás népszerűségét jelzi, hogy tavalytól különvált az erdei és a sprint szakág világbajnoksága - olvasható a tájékoztatásban. Páratlan években erdei, páros években pedig városi rövid távú vb-t rendeznek. A tavalyi világbajnokság kényszerű halasztása miatt ugyanakkor 2022-ben rendezik meg először önállóan a sprint vb-t.

Az új hazai sorozatban az első állomást júniusban óbudai viadal követi, a döntőt pedig októberben rendezik egy egyelőre még nem kijelölt helyszínen. Az első két, egyformán egyéni indításos futamon elért eredmények alapján a döntő futamot vadászrajtos lebonyolítással rendezik, így végül az lesz a sorozat összetett győztese, aki elsőként szakítja át a döntőben a célszalagot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.