Nem elégszik meg a spanyol zseni

Rafa Nadal újabb nagy álma a Davis Kupa

Az egyéni siker után a csapatdiadal lebeg a világelső Rafael Nadal szeme előtt: az ausztrál nyílt teniszbajnokság győztese idén újra tevékeny részese akar lenni a spanyol válogatott szereplésének.

2009.02.02 18:19tenisz.hu

A balkezes zseni 2004-ben már diadalmaskodott társaival a DK-ban, a tavalyi döntőből azonban kimaradt térdsérülés miatt. Akkor a spanyolok 3-1-re nyertek Argentínában.

Nadal vasárnap drámai, 4 óra 22 perces csatában múlta felül Roger Federert, immár hatodszor nyert Grand Slam-tornát. A melbourne-i diadal révén most Ausztráliában, a Roland Garroson és Wimbledonban számít címvédőnek, utóbbi két versenynél azonban fontosabbnak tartja a csapatviadalt.

„Idén a Davis Kupa a legfőbb célom, mert tavaly nem szerepelhettem a döntőben. Most az az álmom, hogy újra győzzek a csapattal” – mondta a spanyol klasszis.

A 2004-es döntőben már játszott az Egyesült Államok ellen, sőt le is győzte 6:7, 6:2, 7:6, 6:2-re Andy Roddickot. Összesen tizenhét mérkőzést játszott, tizenkétszer győzött, egyesben 10/1 a mérlege. A tavalyi szezonban is kulcsembernek számított, a negyeddöntőben 3-0-ra múlta felül a német Nicolas Kiefert, míg a legjobb négy között ugyanilyen arányban verte Roddickot, 3-1-re pedig Sam Querrey-t. A Mar del Platában rendezett döntőben aztán David Ferrer, Feliciano López és Fernando Verdasco volt a főszereplő, legalábbis spanyol részről.

Pedig Nadal kimagasló személyes ambíciókkal is várhatja a 2009-es folytatást, hatodik teniszezőként érheti el a Grand Slamet, igaz ehhez nyernie kell még Párizsban, Wimbledonban és New Yorkban is.

„A US Open megnyerése a legnehezebb feladat, mert ez a torna eddig nem fogadott a kegyeibe – jegyezte meg Nadal. – Tavaly gyorsan búcsúztam, mert fáradtan érkeztem. De az a célom, hogy folyamatosan fejlődjek, mert csak így lehet esélyem arra, hogy Grand Slamet érjek el.”

A spanyol teniszező egyébként ismét arra „kérte” az illetékeseket, hogy fontolják meg a versenynaptár ritkítását, mert a zsúfolt program kikészíti a játékosokat, főként a kemény pályás tornák okoznak „károsodást”.

„Ez a felület jobban igénybe veszi a testet, mint a salak vagy a fű – mondta Nadal. - Ez hatványozódik, ha rengeteget játszunk kemény pályán. Változtatnunk kell, ennek most hangot is adhatok, hiszen ilyen felületen is nyertem Grand Slam-versenyt. Korábban ugyanis sokan azt gondolhatták: csak azért panaszkodom, mert salakos játékos vagyok. Változott a helyzet, én pedig a társaim védelmében emelek szót, jó lenne, ha kevesebben sérülnének meg. Lehetetlen feladatot jelent, hogy január 1-től december 31-ig ilyen teljesítményt nyújtsunk ezen a felületen. Képtelen lennék folyamatosan ilyen agresszivitással és lendülettel játszani.”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.