Sport

Megdöntötték a jég alatti szabadmerülés világrekordját

A finn Johanna Nordblad megdöntötte a jég alatti szabadmerülés világrekordját: 103 métert úszott a jég alatt rövid búvárruhában, lábuszony nélkül.

2021.03.19 16:53MTI

A 45 éves Nordblad 2 percet és 42 másodpercet töltött a 2 Celsius-fokos vízben csütörtökön az észak-finnországi Hossa havas vadonjában. Hat évvel ezelőtt Nordblad volt az első nő, aki 50 méternél nagyobb távot tett meg a jég alatt.

"A koronavírus miatt minden uszoda zárva van, ezért nem igazán tudok rendszeresen edzeni, úgyhogy ezúttal sokkal idegesebb voltam a merülés előtt" - nyilatkozta Nordblad.

A jég alatti rekordok jegyzése korábban a Guinness Rekordok Könyvéhez tartozott és nem sok szabály vonatkozott rá, a közelmúltban azonban átkerült a búvársportok világszervezetéhez (CMAS).

A guinnesses időszakban a leghosszabb - búvárruhában, lábuszonyok nélkül végrehajtott - jég alatti úszás rekordja 102,7 méter volt, amelyet idén március 6-án állított fel az orosz Jekatyerina Nyekraszova.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.