Sport

A WPA a droghasználatért enyhébben büntetne

A módosított tilalmi lista legújabb formájában 2021. január elsejétől válik hatályossá.

2020.10.08 03:28MTI

A profi élsportolók érdekvédelmét ellátó Játékosok Világszövetsége (World Players Association, WPA) kevésbé szigorú szankcionálást, jóval rövidebb idejű eltiltást szorgalmaz azoknak a versenyzőknek az esetében, akik nem teljesítményfokozó szerrel buknak meg, hanem szabadidős kábítószerek, partidrogok fogyasztásával követnek el doppingvétséget.

A WPA álláspontja szerint a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek, a WADA-nak, amely nemrég módosította a tilalmi listát, a szabadidős drogfogyasztásra válaszul enyhébb büntetést kell kiszabnia. A szövetség az insidethegames.biz által ismertetett közleményében alapvetően a kokaint, a diamorfint (heroin), az ecstasyt és a tetrahidro-kannabinolt (THC) említi meg olyan szerekként, amelyek esetében a pozitív teszteredményt produkáló sportolót két év helyett legfeljebb három hónapra tiltanák el, a további csökkentés lehetőségével, ha az illető rehabilitációs programot is elvégez. Az enyhébb büntetéshez a fegyelmi vétséget elkövetőnek bizonyítania kell, hogy versenyen kívül, szabadidejében használta a szert, amelynek fogyasztása nem kapcsolódott sportteljesítményhez, s nem eredményezett nála teljesítménynövekedést.

A WADA módosított tilalmi listája legújabb formájában 2021. január elsejétől válik hatályossá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.