Visszavonulás előtt a mongol birkózóbajnok?

Nagy változások a japán szumóban

A Meidzsi császár emlékére emelt tokiói szentélyben január 6-án a hagyományos szertartásos módon nyitották meg a 2009-es szumó idényt. A dezuirit, vagyis a szumó küzdőterébe belépés rituális mozdulatsorát a szumó birkózók legmagasabb fokozatát, a jokozunát elért két Nagy Bajnok, a mongol Aszasórjú és Hakuhó mutatta be. Január 11-étől pedig két héten át már az Újévi Nagy Szumó Torna küzdelmei zajlanak.

2009.01.13 13:23MTI

Az Eurosport közvetítéseinek köszönhetően a magyar sportrajongók és tévénézők körében is mind népszerűbb tradicionális japán harcművészet, a szumó a mai napig megőrizte a sintó valláshoz köthető rituális gyökereit. Ezért a japán közvélemény határozottan megkülönbözteti más harcművészetektől. A szumó a kezdetektől a birkózásnak egy olyan fajtája volt, amelyet vallási ünnepek alkalmával a helyi közösségek férfitagjai a sintó istenségeknek szánt felajánlásként, a bő termésért való köszönetképpen, s az ártó szellemek elűzése céljából mutattak be.

A szumó külföldön terjedő népszerűségét jól mutatja, hogy ma már a két legnagyobb bajnok nem japán, nem is - mint volt rá példa a közelmúltban - hawaii, hanem mongol származású, és a profi szumó felső kategóriás mezőnyében (makuucsi) jócskán akadnak még külföldiek, így egyre több mongol és kelet-európai versenyző. Az elmúlt év egyik nagy csillaga a bolgár származású Kotoósú volt, aki májusban megnyerte a hat szumótorna egyikét.

Az új esztendőben a japán és külföldi birkózókra egyaránt ráfér majd az "isteni áldás", mert a sikerek mellett ugyanis 2008-ban több botrány is megrázta a szumó világát. Ezek egyike éppen Aszasorjú nevéhez fűződik. A mongol származású szumós minden kétséget kizáróan az utóbbi évek legnagyobb sztárja volt, aki 2003-ban vette át a stafétabotot a talán utolsó nagy japán szumó-birkózótól, Takanohanától. A gyorsaságáról és páratlan erejéről híres Aszasórjú rendkívül látványos technikával győzedelmeskedett immáron 511 küzdelemben a profi szumósok között, s lett 22 torna győztese a legfelsőbb kategóriában. Két év óta azonban egyre csak szaporodnak a vele kapcsolatos problémák. Sérülésre hivatkozva kihagyott egy tornát 2007 nyarán Japánban, ugyanakkor viszont kamerák rögzítették, ahogy egy jótékonysági futballmeccsen vett részt Mongóliában. Aszasórjút korábban is érték már kritikák esetenként jokozunához méltatlan viselkedése és kommentárjai miatt, és amiatt, hogy nem egyszer fittyet hányt a szumó szokásokra. Ezúttal azonban a Japán Szumó Szövetségnél is betelt a pohár, példátlan módon két tornáról eltiltották és a fizetését négy hónapra 30 százalékkal csökkentették.

Aszasórjú teljesítménye ettől kezdve látványosan visszaesett. A kudarcok pszichésen is erősen megviselték, ami érthető, hiszen a folyamatosan maximális teljesítményt követelő és sérülésveszélyes szumó egyébként is óriási stressz alatt tartja a versenyzőket. Ráadásul még a másik mongol csillaggal, a mostani idénynyitón szintén dezuirit bemutató Hakuhóval is összetűzésbe keveredett, és jaocsóval, vagyis megbundázott küzdelmekkel is megvádolták.

Ez ügyben 2008 végén már bíróság elé is citálták - ilyesmi eddig még soha egyetlen jokozunával sem történt meg. A jaocsó egy olyan vád, amely időről időre felmerül a szumó-világában, és a hagyományokkal átszőtt, kívülállók számára nem átlátható szumó-világnak óriási károkat okoz.

Ám tavaly már nemcsak ezzel a problémával kellett szembenéznie a Japán Szumó Szövetségnek. Az egyik orosz állampolgárságú, észak-oszét származású birkózót, Vakanohót marihuána-cigaretta fogyasztása miatt eltiltani kényszerültek, majd amikor ezt követően a szövetség meglepetésszerű vizeletvizsgálatra hívta be a birkózókat, kiderült, hogy két másik észak-oszét birkózó, egy testvérpár is marihuánát fogyasztott, ezért őket is eltiltással sújtották. Tovább fokozta a bajokat, hogy éppen az elsőre eltiltott Vakanohó volt az, aki a megbundázott szumó-küzdelmekre hivatkozva ellentámadásba lendült a szövetség ellen, a másik két orosz birkózó pedig komoly bajba sodorta a tettével "istállóját" is.

A szumóban elvárás, hogy ha a jokozuna teljesítménye leromlik, akkor a rangjához illő méltósággal - tekintélyének megőrzése érdekében - vissza kell vonulnia. A mongol Aszasórjú ez idáig ezt nem tette meg, de sokak szerint csak az elkerülhetetlent halogatja. Nyert ugyan tornát 2008 márciusában, az ezt követő kudarcok után azonban a japán média szinte biztosra veszi, hogy idén az igazi nagy kérdés már valójában csak az volt az év elején, hogy mikor vonul vissza. Nevezetesen, a tokiói szumó szentélyben, a Rjógoku Kokugikanban január 11-én kezdődött idei első szumó-torna előtt vagy után. A válasz: most még nem, hiszen Aszasorjú nemcsak elindult a 15 napos viadalon, hanem meg is nyerte első két párharcát. (Győzött a nyitó napon a másik parádézó jokozuna, Hakuhó is).

Bárhogy is dönt, az már bizonyos, hogy Aszasórjú "uralkodása" idején véglegesen megváltozott a szumó. A komoly fizikai erőpróbát igénylő és a szervezetet erősen megviselő sport egyre kevésbé népszerű a japán fiatalok körében, azonban mágnesként vonzza Ázsia és Kelet-Európa azon szegényebb országainak fiait, ahol a birkózásnak komoly helyi hagyományai vannak és ahol a japán sztárgázsik igazi vagyonnal érnek fel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.