Siker

Vízilabda Eb - Elődöntős a magyar férfiválogatott

A magyar válogatott bejutott a négy közé a Duna Arénában zajló vízilabda Európa-bajnokság férfitornáján: Märcz Tamás együttese a szerdai negyeddöntőben 14-10-re győzte le az orosz csapatot.

2020.01.22 20:15MTI
MTI/Szigetváry Zsolt

A magyarok a pénteki elődöntőben Montenegróval találkoznak.

Az olimpiai kvalifikációs viadalon egy kvóta szerezhető. A már biztos tokiói indulók közül a címvédő, Rióban aranyérmes szerbek és a világbajnok olaszok búcsúztak, rajtuk kívül a világbajnoki ezüstérmes, elődöntős spanyolok ötkarikás részvétele biztos.

Európa-bajnokság (Duna Aréna), férfiak:
negyeddöntő: Magyarország-Oroszország 14-10 (3-2, 3-3, 4-3, 4-2)
Duna Aréna, v.: Koryzna (lengyel), Schwartz (izraeli)
gólszerzők: Manhercz, Varga Dé. 3-3, Zalánki, Angyal, Vámos 2-2, Erdélyi, Hárai 1-1, illetve Merkulov, Kiszeljov 3-3, Harkov, Gyerevjankin, Nagajev, Asajev 1-1

Magyarország: Nagy V. - Vámos, Zalánki, Varga Dé., Pohl, Erdélyi, Hárai - cserék: Mezei, Angyal, Manhercz, Hosnyánszky, Jansik Sz.

Esélyesként ugrott medencébe a magyar válogatott, amely a két csapat legutóbbi hét egymás elleni Európa-bajnoki összecsapásából hatot megnyert. A kivétel a két évvel ezelőtti barcelonai összecsapás volt, melyet a hetedik helyért rendeztek, és az oroszok 9-8-ra diadalmaskodtak. Legutóbb a világligában, két hónappal ezelőtt játszott egymással a két csapat, a magyarok akkor fölényes, 14-6-os győzelmet arattak.

Nagy Viktor két remek védéssel kezdett a kapuban, Zalánki Gergő góljával pedig megszerezte a vezetést a magyar csapat. Az oroszok fórból egyenlítetek, Manhercz Krisztián azonban nem sokkal később egy gyönyörű elhajlásos lövéssel talált be. A harmadik hazai találatot Angyal Dániel szerezte, de gyorsan jött az orosz válasz emberelőnyből.

A második negyed első két percében mindkét oldalon voltak kimaradt lehetőségek, majd Vámos Márton remek egyéni villanása után nőtt kétgólosra a különbség. A magyarok elhibáztak egy fórt - Manhercz kezéről csúszott le a labda -, az oroszok viszont belőtték a magukét. A rivális egy remek centergóllal egyenlített újra, de a válasz rögtön érkezett: Zalánki létszámfölényben lőtt pontosan. Ezután egy Nagy-védést követő megúszás után Vámos bombázott a kapuba. Az oroszok fél perccel a nagy szünet előtt újabb akciógóllal csökkentették minimálisra a különbséget (6-5).

A harmadik felvonás is hazai góllal indult, Varga Dénes értékesített gyorsan egy emberelőnyt, majd Manhercz - ugyancsak előnyből - lőtt elemi erővel az orosz kapus "szeme közé". Az oroszok ugyan létszámfölényben szépítettek, de azután Erdélyi Balázs akcióból bombázott a hálóba (9-6). Ezt követően Mezei Tamás harcolt ki ötméterest, amelyet Varga kíméletlenül értékesített. A magyar válogatott kicsit elkényelmesedett a játékrész hajrájára, amit a rivális két góllal büntetett (10-8), Varga pedig ötméterest rontott 50 másodperccel a dudaszó előtt.

A záró negyedet Hárai Balázs szépen kijátszott emberelőnyös gólja vezette fel, Manhercz pedig a következő támadásból gyakorlatilag eldöntötte a mérkőzést, amely végül - további két-két találattal - 14-10-es hazai győzelemmel zárult.

"Az oroszok jól játszottak, éhesek voltak a sikerre. Sok mindent megbeszéltünk a találkozó előtt, ők mégis elég sok olyan dolgot megvalósítottak, amiket szerettünk volna elkerülni: helyenként hiányoztak a blokkok, nem értünk oda. Ugyanakkor nem vagyok elégedetlen, a pihenőnapunk után éreztem, hogy nem ez lesz a legjobb mérkőzésünk, de van még a csapatban tartalék, ráadásul a cseréket is úgy oldottuk meg, hogy a kulcsjátékosokat lehetőleg ne égessük négy negyeden át a vízben. Persze ez az elődöntőben már másképp lesz" - értékelt Märcz Tamás, aki hozzátette, nem lepte meg igazán az, hogy az elődöntőben Montenegróval kell találkozniuk. "Nagyon acélos a montenegrói csapat, Ivovic mellé felnőttek a fiatalok, rutint szereztek. Abszolút megérdemelten jutottak túl az extrémen jó vízilabdázókkal felálló olaszokon" - jegyezte meg a kapitány, aki "borzasztóan kemény mérkőzésre számít".

A csapatkapitány Varga Dénes arról beszélt, hogy az oroszok kicsit langyosan játszottak, ők pedig ezáltal nem kényszerültek abba, hogy magasabb fokozatba kapcsoljanak, ugyanakkor a következő találkozón ez már nem fér bele. Az olimpiai bajnok klasszis kiemelte, a tavalyi Európa Kupában legyőzték Montenegrót, azóta pedig csak jobb lett a csapat, és bízik a sikerben, döntőbe várja a válogatottat.

Vámos Márton mind a saját, mind a csapat játékával elégedetlen volt, mert - mint mondta - a védekezés nem úgy működött, ahogy szerették volna.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.