Forma-1 kémügy

Soha nem akart ártani a McLarennek - mondja a kém

A tavalyi évben kirobbant kémbotrány középpontjában Stepney állt, aki nem sokkal a szezon kezdete után bizalmas információkat szivárogtatott ki a Ferraritól, és adott át a McLaren akkori főtervezőjének, Mike Coughlannek.

2008.01.21 14:37f1vilag.hu

A Ferrari egykori technikai menedzsere, Nigel Stepney bocsánatot kért a McLarentől a tavalyi évet beárnyékoló kémügy miatt, ám elmondta, soha nem akarta bajba keverni a brit alakulatot, más céljai voltak a bizalmas információk kiszivárogtatásával. 

A tavalyi évben kirobbant kémbotrány középpontjában Stepney állt, aki nem sokkal a szezon kezdete után bizalmas információkat szivárogtatott ki a Ferraritól, és adott át a McLaren akkori főtervezőjének, Mike Coughlannek. Ennek pedig az lett az eredménye, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség hosszú huzavona után végül kizárta a McLarent a konstruktőrök versenyéből, és rekordösszegű 100 millió dolláros büntetés befizetésre kötelezte, amiért ártott a sport jó hírnevének. 

Bár beismerte, hogy átadta a titkos információkat a McLaren főtervezőjének, Stepney hangsúlyozta, nem azért szivárogtatta ki az adatokat, hogy azokat a brit gárda felhasználja. Sokkal inkább az volt a célja, hogy Coughlannal együtt összeálljon, és egy másik csapatnál keressen munkát. 

"Nem érzem felelősnek magam azért, ami a McLarennel történt" – mondta Stepney a Sky Sports World Motorsport Show-n. "Az eredeti ötletem az volt, hogy felvegyem valakivel a kapcsolatot, és közös erővel egy másik csapatot találjunk. Nem volt célom, hogy a bizalmas információk átadásával bárkit is előnyös helyzetbe hozzak."

"Természetesen ez egy nagyon kényes dolog, és valaki másképpen használta fel az információkat, mint azt korábban én gondoltam. Én soha nem akartam, hogy ez legyen a vége, nem ez volt a célom az információk kiszivárogtatásával" – folytatta a Ferrari egykori alkalmazottja, aki szerint még koránt sem lehet lezártnak tekinteni a kémügyet. "Sok mindent mondtak, és nagyon sok dolog nem volt helyénvaló. 

Olyan dolgok nem kerültek nyilvánosságra, amelyeknek nyilvánosságra kellett volna kerülniük. Számos ok miatt eldramatizálták a helyzetet, amit meg kell vizsgálnunk. Sok mindent politikai érdekek vezéreltek, és számos dolgot másképpen kellett volna kezelni"
– tette hozzá Stepney, aki továbbra is a motorsportban szeretne maradni, de a Forma-1-be való visszatérést kizártnak tartja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.