Siker

Rövidpályás gyorskorcsolya vk - Három magyar döntős, egy érem

Három magyar jutott döntőbe szombaton a rövidpályás gyorskorcsolyázók világkupájának nagojai állomásán, közülük Liu Shaoang szerepelt a legjobban, aki második lett 1000 méteren.

2019.11.30 13:42MTI

Jászapáti Petra 1500 méteren negyedik helyével éppen lemaradt a dobogóról, míg Liu Shaolin Sándort szabálytalanság miatt kizárták a leghosszabb táv fináléjában.

A fiatalabb Liu fivér kéz a kézben menetelt az orosz Szemjon Jelisztratovval, aki a nyári felkészülést a magyar csapattal végezte el, ugyanis együtt jutottak tovább a negyed- és az elődöntőből is. A váltóval egyaránt olimpiai bajnok két versenyzőt aztán a fináléban megtréfálta a dél-koreai Park Dzsi Von, aki mögött Liu Shaoang lett a második, Jelisztratov pedig a harmadik. A pénteki selejtezőben kiesett másik két magyar induló közül Oláh Bence 37., Varnyú Alex pedig 43. lett.

A nőknél ugyanebben a számban a negyeddöntőben búcsúzó Bácskai Sára Luca szerepelt a legjobban, ő 13. helyen zárt, míg Sziliczei-Német Rebeka 25., Kónya Zsófia 30. lett. A győzelmet a szintén dél-koreai Noh Ah Rum szerezte meg.

A leghosszabb távon Jászapáti egy nagyon erős hétfős mezőnyben szerepelt, melyben három dél-koreai rivális mellett többek között a szám olimpiai ezüst- és bronzérmesével, azaz az olasz Arianna Fontanával és a mostani szezonban még veretlen kanadai Kim Boutinnel kellett megküzdenie. Végül Kim Dzsi Ju diadalmaskodott Boutin, Fontana és a 20 éves szegedi gyorskorcsolyázó előtt. A másik magyar indulót, az ausztrál születésű Lockett Deannát a pénteki selejtezőben kizárták.

A férfiaknál Liu Shaolin Sándor a tőle megszokott magabiztossággal, futamgyőztesként került döntőbe, ott viszont szabálytalanság miatt kizárták, így hetedikként végzett. Az aranyérem a dél-koreai Kim Tong Vuké lett. A pénteki selejtezőben kiesett amerikai születésű Krueger Cole 27., a Liu fivérekhez hasonlóan olimpiai bajnok Burján Csaba pedig 29. lett.

A negatív meglepetést az olimpiai és Európa-bajnok, egyúttal vk-címvédő és világcsúcstartó férfi váltó elődöntős búcsúja jelentette. A magyar négyes, amelyben a két Liu és Burján mellett ezúttal Varnyú kapott helyet, csak negyedik lett az orosz, a dél-koreai és a japán kvartett mögött, így vasárnap a kisdöntőben állhat rajthoz. A 2000 méteres vegyesváltók küzdelmét a dél-koreaiak nyerték, akik így százszázalékos napot zártak, a magyarokat még a pénteki negyeddöntőben kizárták. A 3000 méteres női váltó számára szintén a negyeddöntő jelentette a végállomást.

Vasárnap az 500 mellett egy újabb 1500 méteres versenyt rendeznek, valamint a férfi és női staféták fináléira kerül sor a japán állomáson. A magyarok immár sorozatban 25 vk-viadalon szereztek legalább egy érmet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.