Siker

Sportlövő Eb - Major ezüstérmes, Csonka lemaradt az olimpiai kvótáról

Major Veronika ezüstérmet nyert női 25 méter sportpisztolyban a bolognai olimpiai kvalifikációs sportlövő Európa-bajnokságon, szombaton.

2019.09.21 16:27MTI

Az ötkarikás kvótával már rendelkező 22 éves keszthelyi lövő az 50 lövéses fináléban végig kiélezett csatát vívott az aranyérmes német Monika Karschhal, aki végül négy ponttal szerzett többet nála (37-33).

A döntő másik magyar résztvevője, a 2015-ben Európa-bajnok Csonka Zsófia olimpiai kvótát szerezhetett volna, ha a két francia ellenfele közül legalább egyet megelőz, azonban ez nem sikerült neki, nyolcadik lett.

Az ötlövéses sorozatokból összeálló finálét Major sem kezdte túlságosan meggyőzően, de a második öt lövésénél már látszott, hogy harcban lesz az éremért, sőt sokáig úgy tűnt, nagyobb előnyre tehet szert a huszadik lövésre, amikor a nyolcadik kiesik, és nem folytathatja tovább a küzdelmet. Csonka az első négy sorozatban nagy csatát vívott a franciákkal, valamint svájci riválisával, de végül nem tudott föléjük kerekedni, hét ponttal első kiesőként, és nyolcadikként zárt.

Majort mintha valamelyest megzavarta volna csapattársának búcsúja, a következő két ötlövéses sorozatban ugyanis csak egy-egy pontot szerzett, ám mivel addig meggyőző előnnyel vezetett, a kiesés veszélye nem fenyegette. Ebben a szakaszban már minden ötös sorozat után elbúcsúztak az utolsó helyen álló lövőtől, és ahogy haladt előre a viadal, egy pillanatra Major is veszélybe került, de gyorsan váltott, 10 lövésből 9 pontot szerzett, így biztossá vált, hogy érmes lesz.

A medálokért zajló csata Major és Karsch külön ütközetévé vált, de addigra a német lövő elegendő pontelőnyre tett szert ahhoz, hogy visszafogottabb teljesítménnyel is megnyerje az aranyérmet.

"Mindig elsődleges célom, hogy az aktuális pozíciómhoz és teljesítményemhez képest a legjobbamat nyújtsam, most ez erre volt elég" - nyilatkozta az MTI-nek Major Veronika, aki arról is beszélt, hogy az alapverseny során és a döntőben is meg kellett küzdeniük néhány nehézséggel.

"Az egyik pályán nagyon alacsony, a másikon nagyon magas volt az asztal, ráadásul az alapverseny pályáján sötét volt, míg a finálénak helyt adó csarnokban nagyon világos" - fogalmazott Major, és kijelentette, teljes mértékben elégedett a délelőtti gyors lövészetben elért, egészen kiváló, 299 körös eredményével.

"Nagyon jó lelki állapotban voltam, elszántnak éreztem magam, ennek ellenére ennyire gyenge döntőt szerintem még soha nem produkáltam" - mondta Csonka Zsófia, és hozzátette, először el sem akarta hinni húsz lövés után, hogy ő esett ki.

"Nem kellett volna sok a kvótához, de nagyon jól esett, hogy a francia ellenfelem utána oda jött hozzám és átölelt, mert azt gondolom, amíg az eredményektől függetlenül emberek tudunk maradni, addig van értelme az egésznek" - zárta nyilatkozatát a 36 éves sportlövő.

Major és Csonka - Egri Viktóriával kiegészülve - szombat délelőtt bronzérmet nyert a csapatok versenyében.

Eredmények, női 25 méter sportpisztoly, Európa-bajnok:
Monika Karsch (Németország) 37 pont
2. Major Veronika 33
3. Mathilde Lamolle (Franciaország) 30 ...
8. Csonka Zsófia 7 pont ...
32. Egri Viktória 570 kör (alapverseny)

csapatverseny, Európa-bajnok:
Németország (Doreen Vennekamp, Monika Karsch, Michelle Skeries) 1754 kör
2. Franciaország (Celine Goberville, Mathilde Lamolle, Sandrine Goberville) 1744
3. Magyarország (Csonka Zsófia, Egri Viktória, Major Veronika) 1739

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.