Siker

Magyar negyedik hely a Golden Globe földkerülő vitorlásversenyen

Kopár István a negyedik helyen ért célba csütörtökön a Golden Globe szóló földkerülő vitorlásversenyen.

2019.03.21 16:35ma.hu
hirdetés

A 66 éves magyar hajós, aki amerikai zászló alatt indult, 263 napos út után futott be a franciaországi Les Sables-d'Olonne kikötőjébe. Kopár először 1990-91-ben hajózta körbe a bolygót egyedül, saját építésű vitorlásával, 1996-97-ben pedig a Hong Kong Challenge földkerülő viadalon győztes magyar hajó kapitánya volt.

"Azt hiszem, most végeztem a vitorlázással. Sokkal jobban vonz most a kertészkedés és az evés, s őszintén szólva készen állok a nagyszülőségre" - mondta viccelődve a partot érés után a magyar sportember, aki két lányának üzenve jelezte, most már eljött az ideje, hogy unokái legyenek.

Kopárt láthatóan feldobta a célbaérkezés és a fogadtatás, s még a győztes Jean-Luc van den Heede-vel is tréfálkozott kicsit a színpadon.

"Aki figyelte menet közben a híreket, követte a versenyt, az tudhatja, hogy rengeteg olyan helyzet volt, amikor egyszerűen nem volt szelem. A szél nem volt velem, de ti velem voltatok. Jean-Luc megnyerte a versenyt, de ő kegyetlen volt veletek, januárban érkezett, ti pedig szétfagytatok, amikor kijöttetek köszönteni. Én bezzeg, nézzetek körül, meghoztam a tavaszt nektek" - mondta, majd sportszerűen elismerte, hogy esélye sem volt felvenni a versenyt az elsővel, ugyanakkor szerinte nagy előnye a francia sportolónak, hogy ő 72, míg maga csak 66 éves.

A Golden Globe Race-t a 72 éves francia Jean-Luc van den Heede nyerte, egyben nemcsak a leggyorsabb, de a legidősebb vitorlázó is lett, aki teljesítette a földkerülő versenyt. Ideje 211 nap 23 óra 12 perc és 19 másodperc.

"Jó érzés tudni, hogy a hajó itt van, és minden nehézség ellenére befutottunk. Nagyon brutális verseny volt, nemcsak időtartamában, hanem kondícióiban is, a vitorlázás alapműszereivel, mindenféle parti támogatás nélkül" - értékelt az MTI megkeresésére Kopár. Kitért rá, technikai nehézségek is hátráltatták, hiszen pénzhiány miatt nem tudott megfelelő szélkormánnyal nekivágni a viadalnak, ráadásul útközben az egyik rádiója is elromlott.

Kifejtette, a közel három évtizeddel korábbi úthoz képest az időjárási körülmények voltak mások. "Sokkal több a szélcsend, és több, ám rövidebb viharral kellett megbirkózni, kiegyensúlyozatlanabb az időjárás, mint akkor volt" - mondta.

Az MTI kérdésére elárulta, noha időszakonként maga is vízhiánnyal bajlódott, ki tudott segíteni egy magányosan hajózó skandináv vitorlázót, akinek mindössze egy liter vize maradt.

"Ez természetes a vitorlásoknál, az ember örül, ha segíthet a bajba jutotton" - fogalmazott.

Elárulta, tervei között szerepel, hogy Fa Nándorral és Gál Józseffel közösen egy jelképes stafétaátadást tartsanak, amellyel inspirálni tudják a fiatal magyar vitorlázókat.

A viadalon 18 hajó állt rajthoz, eddig négyen értek célba, s még egy hajó van versenyben a honlap szerint.

A Golden Globe Race 2018 egy emlékverseny, amelyet hagyományteremtő szándékkal rendeztek meg a brit Sunday Times által kiírt első földkerülő verseny ötvenedik évfordulóján. Akkor a brit Robin Knox-Johnston végül 312 napos hajózás után elsőként vitorlázta körbe a bolygót kikötés és külső segítség nélkül. A kiírás szerint ezúttal csak 1988 előtt épült hajóval lehetett indulni, s a tájékozódáshoz kizárólag korabeli navigációs eszközöket, valamint papíralapú térképet használhattak a résztvevők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.