A negyediket is nyerte

Cselgáncs-vb - Tóth Krisztián elődöntős

A 90 kilogrammos Tóth Krisztián negyedik mérkőzését is megnyerte hétfőn, ezzel bejutott az elődöntőbe az olimpiai kvalifikációs bakui cselgáncs-világbajnokságon.

2018.09.24 12:00MTI

A 2014-ben vb-ezüstérmes Tóthra - aki egy hónapja megnyerte a budapesti Grand Prix-t - a kazah Iszlam Bozbajev és az azeri Mammadali Mehdiyev után Rafal Kozlowski várt a 16 között. A lengyel dzsúdós egyetlen komolyabb eredménye tavaly a hágai GP-n szerzett bronzérme volt. Első találkozójukon a 23 éves Kozlowski semmit sem tudott kezdeni a Pénzügyőr sportolójával, kétszer intették, és a hosszabbításra szemlátomást teljesen elkészült az erejével. A ráadás 43 másodpercig tartott, amikor az Eb-ezüsttel és -bronzzal is büszkélkedő magyar a földhöz teremtette ellenfelét, ám a bíró ekkor még nem ítélt semmit. A zsűri videóról visszanézte az esetet, mire a mérkőzésvezető vazaarit jelzett Tóth javára.

A tavalyi, budapesti vb-n ötödik magyarra a negyeddöntőben a német Eduard Trippel várt.

"Nagyon kellemetlen, jobbos ellenfél, taktikus dzsúdóval lehet megverni" - adott rövid ismertetést az MTI-nek Tóth Krisztián edzője, Pánczél Gábor.

A 24 éves magyar dzsúdós nem pihenhetett sokat, mivel alig tíz perc elteltével máris újból tatamira szólították Trippel ellen, akitől kikapott eddigi két meccsükön. A német idén harmadik lett a párizsi Grand Slamen, és megnyerte a válogatottal a vegyescsapat Eb-t Jekatyerinburgban.

A bakui negyeddöntő heroikus küzdelmet hozott, Tóthon negyedik riválisa sem tudott akciót végrehajtani, s a 21 éves Trippelt kétszer intette a bíró. A magyar válldobással és kiemeléssel, míg ellenfele belső horoggal és földharccal próbálkozott, s a kiegyenlített csata a hosszabbításban is folytatódott. Teltek a percek, mindketten egyre fáradtabban mozogtak, mígnem Tóth 3 perc 43 másodpercnél beugrott sokadik támasztott válldobására, melyből mindketten továbbgurultak. A bizonytalankodó bíró vazaarit, majd videózást jelzett, s a zsűri javaslatára végül kiosztotta Trippel harmadik figyelmeztetését, ami már leléptetést jelentett.

A magyar idő szerint 14 órakor kezdődő délutáni programban Tóth a spanyol Nikoloz Sheradazishvilivel csap össze az elődöntőben, akit mind a négy eddigi meccsükön legyőzött.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.