Hegymászás

Az alaptáborban vesztegel Klein Dávid és Suhajda Szilárd lavinaveszély és havazás miatt

A folyamatos havazás és hócsuszamlások miatt a Gasherbrum alaptáborában vesztegel Klein Dávid és Suhajda Szilárd, az előrejelzések szerint a hét második felében indulhatnak tovább.

2018.07.02 19:02MTI

Suhajda Szilárd és Klein Dávid június 23-án értek fel a Gasherbrum egyes táborának 5900 méteres magasságába és ott elhelyezték sátrukat. Az alaptábor és az egyes tábor között húzódó, erősen felszabdalt Gasherbrum gleccseren nem volt könnyű utat nyitni, a lengyel-német expedíciónak három sikertelen próbálkozása is volt, míg a magyarokkal kiegészülve végül fel tudtak jutni az első magaslati táborig - írja a Kalifa Himalája Expedíció 2018 - Gasherbrum I és II szervezőinek hétfői közleménye.

A kiépített útvonalat azonban feltehetően maga alá temette a napokig halmozódó hótömeg, így az alapoktól kell kezdeni a munkát. Mivel a felsőbb régiókban egyméteresre is duzzadhatott a friss hóréteg, a legjobb esetben is keresni kell majd az ott elhelyezett sátrat, ha az a nagy súly miatt nem roppant össze.

Az előrejelzések szerint a stabilan havazásmentes időre még a hét második feléig várni kell, így néhány napot még az alaptáborban töltenek a magyar hegymászók. Amennyiben az idő javul, a vasárnap frissen érkezett olasz expedíció két tagjával, Mario Vielmoval és Giampaolo Coronaval kiegészülve lehetőségük lesz, hogy a további szakaszokon már együtt másszanak a 8080 méteres Gasherbrum I csúcsa felé.

Suhajda Szilárd június 7-én indult el Magyarországról, hogy első magyarként mássza meg egy expedíció keretében, pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül a 8080 méteres Gasherbrum I-t (Hidden Peak) és a 8035 méteres Gasherbrum II-t. Klein Dávid célja, hogy társával feljusson a Hidden Peakre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.