Ötvenöt éves a nevezetes 6:3

Ma ünnepeljük a Magyar Labdarúgás Napját

1953. november 25-én játszották az elmúlt évszázad mérkőzését, a 6:3-as magyar győzelemmel végződött londoni Anglia - Magyarország találkozót. Az MLSZ a mérkőzés - és az Aranycsapat - tiszteletére 1993-ban november 25-ét a Magyar Labdarúgás Napjává nyilvánította.

2008.11.25 09:37nb1.hu

A Sebes Gusztáv által vezetett magyar válogatott londoni győzelmével történelmet írt, Anglia kilencvenéves (!) hazai veretlenségének vetett véget. A mérkőzésen talán a kor két legjobb együttese mérte össze tudását, az angol válogatott még sohasem szenvedett vereséget hazai földön, a magyar csapat ugyanakkor megnyerte az 1948 és 1953 között játszott Európa Kupa küzdelmeit, valamint az 1952-es olimpiát is.

A találkozóval kapcsolatban rengetegen nyilatkoztak, és különböző vélemények láttak napvilágot az újságokban. Sokan emelték ki Hidegkuti Nándor szerepét, aki visszavont középcsatárként megbontotta az angolok védelmét, sokan méltatták a magyarok egyéni képességeit, és mindenki egyetértett abban, hogy valami végleg megváltozott a világ futballjában ezen a napon, amikor a kombinatívan és szellemesen játszó magyar válogatott otthonában futballozta le a pályáról a játék első mestereinek számító angolokat. A legendás csapat tagjai közül már csak Grosics Gyula és Buzánszky Jenő van közöttünk...

Anglia-Magyarország 3:6 (2:4)
Wembley-stadion, 105 000 néző Vezette: Leo Horn (J. Bronkhorst, K Schipper) - hollandok

Anglia: Gil Merrick - Alfred Ramsey, Harry Johnston, William Eckersley - Robert Wright, James Dickinson - Stanley Matthews, Ernie Taylor, Stanley Mortensen, Jackey Sewell, George Robb. Szövetségi kapitány: Walter Winterbottom.
Magyarország: Grosics Gyula (Gellér Sándor, 78. percben) - Buzánszky Jenő, Lóránt Gyula, Lantos Mihály - Bozsik József, Zakariás József - Budai II László, Kocsis Sándor, Hidegkuti Nándor, Puskás Ferenc, Czibor Zoltán. Szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv.

Gólszerző: Hidegkuti az 1., Sewell a 14., Hidegkuti a 22., Puskás a 25., Puskás a 29., Mortensen a 38., Bozsik az 50., Hidegkuti az 53., Ramsey (11-esből) az 57. percben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.