Asztalitenisz olimpiai selejtező

Primorac történelmet írna Rióban

Egyedülálló módon nyolcadik olimpiai részvételéért harcol ezen a héten a svédországi Halmstadban Zoran Primorac, a horvátok asztaliteniszezője, aki már a sportág 1988-as debütálásakor is ott volt az ötkarikás játékokon.

2016.04.13 10:27MTI

Vannak ugyan a hamarosan 47. születésnapját ünneplő játékosnál idősebbek is a mostani mezőnyben, de a 81 résztvevő közel fele, 39 játékos még meg sem született akkor, amikor 1988. szeptember 23-án megkezdődtek az asztalitenisz küzdelmei Szöulban. Pattantyús Ádám keddi első ellenfele, az oroszból bolgárrá lett Sztanyiszlav Golovanov például éppen aznap született.

Mivel Primorac jelenleg csak a 99. a világranglistán, már a csoportszakasz során asztalhoz kell állnia, s a nyitónap után egy-egy győzelme és veresége van. Bár mindenki a nyolcadik olimpiájáról kérdezgeti, ő egyelőre nem szeret erről beszélni.

"Egyelőre még nem vagyok ott Rióban, még csak próbálok kijutni a játékokra - mondta az MTI érdeklődésére Zoran Primorac. Hozzátette: "nagyon nehéz a feladat. Bár az első meccsemet nagy csatában sikerült megnyernem, délután már fáradtnak éreztem magam, és nem is ment a játék".

Hozzátette ugyanakkor: számára már az is felér egy győzelemmel, hogy egyáltalán itt lehet, hogy játszhat a mostani fiatalok ellen és a sok év után még mindig élvezi a játékot.

Arra a kérdésre, hogy az eddigi hét olimpia közül volt-e kedvence, a horvát játékos azt mondta, hogy mindegyiknek megvolt a maga hangulata, mindegyikre szívesen emlékszik vissza. De ha ki kell emelnie valamelyiket, akkor a szöulit és a barcelonait említi. Az elsőt azért, mert ott ezüstérmet nyert férfi párosban, a másodikat pedig azért, mert Horvátország ott már független államként indulhatott - fogalmazott a Zadarban született sportember.

Sokan találgatják, hogy mi lehet Primorac titka, hiszen fizikai állapota alapján nyugodtan letagadhatna tíz évet, s jóval 40 felett is képes a kimagasló teljesítményre.

"Nincs titok. Szeretni kell az asztaliteniszt, szeretni kell a játékot. Ennyi az egész" - mondta.

A halmstadi európai selejtezőtornán mindkét nemnél tíz-tíz egyéni kvóta talál gazdára. Amennyiben Primorac most nem szerez indulási jogot, még reménykedhet abban, hogy a májusi világranglistán megfelelő helyen áll majd, illetve hogy a horvát csapat tagjaként lehet ott Rióban, a nyolcadik olimpiáján.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.