Úszószövetségi vita

Megkapja a versenyengedélyt Hosszú Katinka az austini gálára

"A szövetség kényszerhelyzetbe került: ha megadja a versenyengedélyt, akkor igazolja, hogy Magyarországon egy kiemelkedően sikeres sportoló bármit megtehet." Megadta...

2016.01.13 10:07MTI/ma.hu
Forrás: Youtube

A Magyar Úszó Szövetség megadja Hosszú Katinkának a versenyengedélyt a hétvégi austini Arena Pro Gálára - tudatta szerdán a MÚSZ.

Azzal együtt jár el így, hogy a sportoló "a szabályoktól eltérően előzetesen nem egyeztette szándékát a szövetségi kapitánnyal, majd nem élt azzal a felkínált lehetőséggel sem, hogy legalább Austinból telefonon forduljon hozzá, ezzel is elősegítve a mielőbbi megbékélést" - áll a közleményben.

A dokumentum szerint a MÚSZ tisztában van azzal, hogy a kiemelkedően eredményes versenyzők egyedi elbírálást érdemelnek, "ennek ellenére sajnálja, hogy Hosszú Katinka az austini verseny miatt csütörtökön nem vesz részt az 58. Év sportolója díjátadáson, a magyar sport nagy ünnepén".

A szövetség keddi közleményében azt írta: Kiss László szövetségi kapitány Hosszú Katinka Facebook-oldaláról hétfőn értesült arról, hogy a versenyző és edzője már Austinban tartózkodik. A Magyar Úszó Szövetség és a kapitány arról sem kapott tájékoztatást, hogy meddig lesznek távol, hazautaznak-e a versenyről, vagy a továbbiakban külföldön készülnek. A MÚSZ jelezte továbbá, hogy Hosszú már vasárnap elutazott, de versenyengedélyezési kérelme - a menedzsmentje révén - csak hétfőn érkezett meg a szövetségbe.

"A szövetség kényszerhelyzetbe került: ha megadja a versenyengedélyt, akkor igazolja, hogy Magyarországon egy kiemelkedően sikeres sportoló bármit megtehet. Ha nem adja meg - és amennyiben az Arena versenysorozat rendezői megkövetelik a startengedélyt -, akkor a MÚSZ a legjobb szándéka ellenére is kárt okozhat a legeredményesebb magyar versenyzőnek, mint ahogy a verseny rendezőinek is" - írta kedden a Magyar Úszó Szövetség.

Kiss tudott Hosszú terveiről

Ez így nem biztos, hogy igaz: Kiss László ugyanis már vasárnap nyilatkozott Hosszú Katinka versenyéről.

"Bízom benne, hogy ezt tisztázni tudjuk. Most tudomásom szerint elutazott az Egyesült Államokba, egy versenyre. Gondolom, ha visszajött, le tudunk ülni beszélni, és mindenkiben leülepszik ami volt" - nyilatkozta Kiss László a TeleSportnak, arra a kérdésre, hogy milyen lesz a viszonya ezután Hosszú Katinkával.

Az interjú vasárnap kora délután elhangzott az M4 csatornán, majd még vasárnap fel is került a honlapra, de az a bejegyzés, amiből a szövetségi kapitány állítólag megtudta, hogy Hosszú elutazott, csak hétfőn került ki a Facebookra.

A MÚSZ "méltóságából" megadott engedélynek semmi jelentősége nincs?

A versenyengedély kikérésével kapcsolatban a szövetséget erőteljesen bíráló Hornyák Viktor által szerkesztett Széles Sándor Úszó-Nevelő Műhely Facebook-oldalán azt posztolták kedden, hogy az austini verseny kiírásában nem szerepelt az a kitétel, miszerint a versenyzőknek kérelmezniük kell a rajtengedélyt. Ennek viszont ellentmond, hogy Hosszú menedzsmentje hétfőn mégis így tett.

A poszt szerint mivel Katinka élsportoló, a doppingellenes szervezet, a WADA (MACS) felé meg kel adnia percekre pontosan tartózkodási helyét (ország, város, hotel, verseny stb.). Ráadásul, a 2016 versenyeket, edzőtáborozásokat már 2015. október-november tájékán megbeszélik és fixálják, így a szövetség pontosan tudta, hogy hol van Hosszú.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.