Előzetes

Női kézilabda-vb: célkeresztben az olimpia

A magyar női kézilabda-válogatott célja, hogy december 20-án vagy március 20-án kijusson a riói olimpiára - előbbi dátum a szombaton rajtoló dániai világbajnokság döntőjének időpontja, a tavaszi pedig az olimpiai selejtezőtorna zárónapja.

2015.12.04 01:30MTI

Németh András szövetségi kapitány a csütörtöki elutazás előtt elmondta: egységesnek, erősnek érzi csapatát, és a felkészülés a tervek szerint haladt. Reméli, hogy a herningi kinntartózkodást sem zavarja meg semmi, de leginkább a megfelelő eredmények tudnának mindenkinek nyugalmat adni.

"Az első nyolc helyezett közül az aranyérmes már most kijut Rióba, a többiek pedig márciusban újból próbálkozhatnak. Az a célunk, hogy így vagy úgy, de szerezzünk kvótát" - mondta az MTI-nek Németh András. Hozzátette: ahhoz, hogy a sorsdöntő nyolcaddöntő könnyebbnek ígérkezzen, a csoportban kell minél jobban szerepelni.

Papírforma alapján a két nem európai csapat, Tunézia és Japán nem jelenthet komoly akadályt, mindkettőjük ellen százszázalékos a mérleg. Csakhogy Szerbia, Montenegró és Dánia nehéz ellenfél. A szerbek a legutóbbi, hazai rendezésű vb-n ezüstérmesek voltak, a BL-ben menetelő Buducnost Podgoricára épülő montenegróiak Londonban olimpiai finálét, a tavalyi, magyar-horvát közös rendezésű Eb-n pedig elődöntőt játszottak. A dánok hazai közönség előtt egyértelműen az aranyéremről és a vele járó riói kijutásról álmodnak.

A ferencvárosi irányító, Szucsánszki Zita szerint ugyan a hivatalos elvárás a legjobb hét közé kerülés, de szerinte a válogatott képes lehet a dobogóra jutni. Hozzátette: nemcsak a csapategység remek, hanem a forma is.

Az olimpiai kijutásért összesen bruttó 40 millió forint jár. Azt követően, hogy a csapat kivívta a vb-szereplés jogát Ausztriával szemben a nyáron, ebből az összegből már megkapott 4 milliót. Az olimpiai kvalifikációs tornán való részvételért további 12 millió forintot osztanak szét, a teljes 40 millió csak ötkarikás kvóta esetén jár.

A riói indulási lehetőséget eddig a rendező jogán a brazil, valamint a kontinentális selejtezőkről, bajnokságokról a norvég, az angolai, az argentin és a dél-koreai válogatott harcolta ki. Amennyiben a norvégok nyerik a vb-t, akkor az Eb-második spanyolok is közvetlenül kvótához jutnak.

Alapesetben a márciusi selejtezőben a vb 2-7. helyezettje, valamint a két legsikeresebb földrészről két-két, a másik két kontinensről pedig egy-egy válogatott, azaz összesen 12 együttes szerepel majd.

Ha a magyarok végeznek az élen a világbajnokságon - vagy a döntőben a braziloktól kapnak ki -, egyből olimpiai résztvevőkké válnak, ha pedig - feltételezve, hogy nem a brazilok mögött ezüstérmesek - a 2-7. helyen zárnak Dániában, kvalifikációs tornán indulhatnak. Részt vehetnek selejtezőtornán akkor is, ha nem sikerül a vb-n az első hét között végezniük, ugyanakkor a legjobb hétben zárnak azok, akik a tavalyi Eb-n megelőzték az ott hatodik magyarokat. Vagyis az ezüstérmes spanyolok, a bronzérmes svédek, az Eb-negyedik montenegróiak és az Eb-ötödik franciák. Ez esetben a kontinens képviseletében lehet ott a magyar válogatott az egyik kvalifikációs tornán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.