Transat Jacques Vabre

Fa Nándorék nem értik, mi történt

"Szép, élvezetes vitorlázás volt, egyszer csak egy nagy csattanást hallottunk, és balra ledőlt az árboc. Világos volt egyből, hogy mi történt, eldobtuk a kaját..."

2015.11.01 13:52MTI
Forrás: Youtube

Értetlenül és szomorúan elevenítette fel a történteket Fa Nándor, aki társával, Perényi Péterrel árboctörést szenvedett szombaton a Spirit of Hungary nevű hajóval a Transat Jacques Vabre (TJV) kétszemélyes vitorlásversenyen.

"Greenwichi idő szerint hat óra harminckor, Madeirától 40 mérföldre letört az árbocunk. Azóta sem értjük, hogy mi történt" - mondta az MTI-hez eljuttatott üzenetében a magyar hajós. "Kinn ültünk a két fedezékszékben, éppen étkeztünk a napsütésben és 16 csomós szélben. Szép, élvezetes vitorlázás volt, egyszer csak egy nagy csattanást hallottunk, és balra ledőlt az árboc. Világos volt egyből, hogy mi történt, eldobtuk a kaját, fogtuk a szerszámokat, és próbáltuk menteni, ami menthető."

Fa Nándor elmesélte, egy órát küzdöttek a fedélzeten, és szerencsére sok minden megmaradt, de az előzőleg fenn lévő négy vitorla árbocostul, kötélzetestül odaveszett.

"A hajón csak egyetlen, öt perc alatt eltüntethető karcolás esett. Sajnos csend van, túl nagy a béke, öt és fél csomós sebességgel poroszkálunk motorral Madeira felé. Ott egy biztonságos kikötőben megállunk, és kitaláljuk, hogyan tovább" - tette hozzá a 62 éves vitorlázó.

A két évtizede a leghosszabb transzatlanti, korábban a Kávé útja néven ismertté vált verseny résztvevői Észak-Franciaországból hajóztak ki a La Manche csatornán, majd dél-nyugati irányban átvitorlázva az Atlanti-óceánt, 5400 tengeri mérföldet tesznek meg a célig. A TJV célállomása idén is a brazíliai Itajaí városa, mely Rio de Janeirótól 1000 kilométernyire van délre.

A versenyen négy kategóriában 42 hajó és 84 vitorlázó indult. A 60 lábasok (IMOCA hajóosztály) között húsz vitorlás rajtolt el olyan neves hajósokkal, mint a brit Alex Thomson, a francia Armel Le Cléach, Marc Guillemot és az egyformán Vendée Globe-győztes Vincent Riou, valamint Michel Desjoyeaux. Ennek a hajóosztálynak világbajnoki verseny a TJV, egyben felkészülés a jövő évi Vendée Globe szóló földkerülő viadalra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.