Rio 2016

Torna-vb - Berki nem jutott be a döntőbe, távol került a kvótaszerzéstől

Az olimpiai címvédő Berki Krisztián nem jutott be a lólengés döntőjébe a Glasgow-ban zajló olimpiai kvalifikációs torna-világbajnokságon, így nagy valószínűséggel nem szerez kvótát a jövő évi riói játékokra.

2015.10.26 15:06MTI
Facebook

A háromszoros világ- és hatszoros Európa-bajnok versenyző a viadal honlapja szerint jelenleg a kilencedik helyen áll a szer hétfői selejtezőjében, a fináléba az első nyolc kerül be. Az olimpiai indulási jog megszerzéséhez a dobogón kell végezni a vb-n. Lólengésben a magyarok közül Hidvégi Vid egyelőre az ötödik helyen áll 15,166 ponttal, Berki - akinek a gyakorlatánál a kiinduló pontszámot 6,3 pontban határozták meg a bírák - 14,966-ot kapott a produkciójára.

Berkinek ezzel minimálisra csökkent az esélye arra, hogy riói kvótát szerezzen, ugyanis a még kvalifikációt kínáló áprilisi tesztverseny már nem kedvez a szerspecialistáknak, amilyen ő is. A riói viadalon egyéni összetettben kell indulni a kvótaszerzéshez. Ha a magyar válogatott a mostani vb-n a legjobb 16-ban végez, kijut a tesztversenyre, ott azonban az első négy között kell zárnia az indulási jog megszerzéséhez. Ha a csapat most a 16.-nál rosszabb pozícióban zár, akkor két tornászt küldhet a riói versenyre, ahol egyéni összetettben névre szóló kvótát lehet szerezni, de országonként csak egy főnek.

Ha Berki a selejtező végén is kilencedik, akkor ő lesz az első számú tartalék, így ha az első nyolc helyezett közül valaki visszalép a finálétól, még szerepelhet a szombati döntőben.

Az Újpest 30 éves tornászának vállát márciusban megműtötték, először szeptember közepén, az országos bajnokságon versenyzett újra, de nem tudta hibátlanul bemutatni a gyakorlatát, így a döntőtől visszalépett. Berki a szeptember végén rendezett szombathelyi Grand Prix-n sem indult, így most először lépett a szerhez újra versenykörülmények között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.