Szeptember 7-én indul

Mátraházán és Ukrajnában hangol a birkózó vb-re a szabadfogású csapat

Jelenleg Mátraházán, a július elején átadott edzőtáborban, jövő héttől pedig Kijev mellett végzi el a felkészülés utolsó szakaszát a szabadfogású válogatott a szeptember 7-én kezdődő olimpiai kvalifikációs birkózó világbajnokságra.

2015.08.13 17:25MTI

"Mindenki egészséges, és azt gondolom, hogy megfelelő állapotban van, jól dolgoznak a fiúk" - mondta az MTI-nek Gulyás István szakágvezető a csütörtöki edzést követően, miután keményen megdolgoztatta tanítványait.

A tréningen az egymás elleni küzdelem különböző mozzanatainak gyakorlásán volt a hangsúly, tulajdonképpen pihenő nélkül. A pároknak előbb a lenti birkózást kellett gyakorolniuk, a karon, a lábon, végül a törzsön akciózva, aztán pedig állásból folytatták. A szakember folyamatosan hajtotta a birkózókat, minden hibát hangosan jelzett nekik, s nem hagyta, hogy néhány másodpercnél tovább pihegjenek a szőnyegen vagy a szőnyeg mellett. Eközben segítője, a kétszeres Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes Ritter Árpád egyik pártól a másikig járt, s instruálta a sportolókat. Aztán egy óra megállás nélküli munka után hatperces mérkőzések zárták le a tréninget.

"Nagyon szépen megcsinálták ezt a helyet, egyedül a légkondicionáló hiánya okoz gondot ebben a nagy melegben. Kedden éjszaka például a folyosón tudtam csak aludni" - beszélt az új edzőtáborról Gulyás, hozzátéve, hogy általában 25-26 foknál nem szokott melegebb lenni a Mátrában, ám most ott is jóval 30 fok fölötti a hőmérséklet.

A csapat jelenleg 15 fővel dolgozik, Kijevbe viszont már csak a hét, vb-n szereplő szabadfogású repül majd el. Most ott van a többiekkel, s minden gyakorlatot elvégez az olimpiai és vb-bronzérmes Hatos Gábor is, aki azonban korábbi sorozatos sérülései miatt nem tudta vállalni, hogy lefogy a 74 kilóba, ezért nem indul a Las Vegas-i vb-n, jövőre ugyanakkor ott akar lenni az ötkarikás kvalifikációs tornákon.

Hiányában a csapat két húzóembere a sokszoros Eb-dobogós Ligeti Dániel (125 kg), illetve a vb- és Eb-harmadik Veréb István (86 kg), akiktől Gulyás István is várja a jó szereplést szeptemberben.

"Egyértelműen ők ketten azok, akik messzire juthatnak, de vannak a fiatalok között is olyanok, akiktől el lehet várni, hogy jól birkózzanak, s az első tízbe kerüljenek. Persze a sorsolás nagyon fontos lesz, mert ugyan egy vb-n már nem lehet elkerülni az összes erős versenyzőt, ám nem mindegy például, hogy kivel hanyadik meccsen találkoznak a mieink, ki mennyire fáradtan érkezik az adott összecsapásra" - mondta a kapitány, aki külön kiemelte, hogy sikerült Ligeti súlyát a korábbinál feljebb vinni, most már 118 kilós, ami számára tökéletes, igaz, az izomzatán még kell majd alakítani.

A Kijev melletti edzőtáborban - ahol a bő ukrán válogatottal dolgozhatnak együtt Verébék - két hetet tölt el a válogatott, mely augusztus 28-án érkezik haza, három nappal később pedig útnak indul a vb helyszínére, Las Vegasba.

A szabadfogású világbajnoki csapatot Ligeti és Veréb mellett Molnár József (57 kg), Lukács Norbert (67 kg), Gulyás Zsombor (70 kg), Nagy Mihály (74 kg) és Szmik Attila (97 kg) alkotja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.