Dacolva az elemekkel

Magyar highline világrekord született Indiában

A rossz időjárási körülmények és az oxigénhiány okozta nehézségek ellenére sikerült új magassági világrekordot beállítania Kerekes Bencének a highline elnevezésű sportágban az indiai Ladak tartományban, ahol egy 5322 méteres tengerszintfeletti magasságban kifeszített, 32 méter hosszú hevederen kelt át.

2015.08.07 15:12MTI

Az extrém sportoló az MTI-nek nyilatkozva pénteken elmondta, hogy már régóta szeretett volna eljutni az India északi részén lévő Ladak tartományban fekvő Zanglába, a Csoma szobája elnevezésű projekt helyszínére. A Outdoor Inhales négyfős csapata - Kerekes Bence mellett Bóta Dániel, Fonó Ábel és Mohai Balázs - a településről kiindulva mérte fel a környéket a rekord felállításához megfelelő helyszínt keresve.

A magyar csapat egy összesen kéthetes túra keretében találta meg végül a megfelelő helyszínt, ahol 4900 méteres magasságban állították fel alaptáborukat. A hevederek kifeszítése az 5322 méteres magasságban három napig tartó erőfeszítést igényelt, addig minden nap meg kellett tenni a kiválasztott meredek sziklafal és a tábor közötti távolságot. Kerekes Bence hozzátette azt is, hogy az időjárási körülmények nem voltak ideálisak, erős szél fújt és gyakran esett is.

A highline új magassági rekordját végül néhány kísérlet után július 12-én sikerült felállítani, amikor Kerekes Bence mezítláb egyensúlyozva sikerrel kelt át a mintegy 30 méteres mélység felett kifeszített hevederen. A sportoló elmondta, azért mezítláb vágott neki a rekordkísérletnek, mert így a lábujjaival, lábfejével képes volt olyan apró, az egyensúly megőrzését segítő mozgások elvégzésére, amelyekre cipőt viselve nem lett volna lehetősége.

Kerekes Bence kiemelte, hogy fantasztikus élmény volt a hevederen való átkelés a "hatalmas méreteket", 5 ezer méteres hegycsúcsokat és rendkívül mély szurdokokat felvonultató természeti környezetben. Hangsúlyozta azt is, hogy a rekordra elsősorban a négyfős csapat közös teljesítményeként gondol.

Az expedíció megszervezése, a szükséges felszerelések beszerzése 4 hónapot igényelt, ezalatt Kerekes Bence igyekezett mentálisan és fizikailag is alaposan felkészülni. "Néha le kell ülni, végiggondolni hol is vagy éppen, és mire készülsz" - tette hozzá a sportoló.

Mint fogalmazott, a magasban való átkelés közben arra kell gondolni, hogy a kihívás semmiben sem különbözik a közvetlenül a föld felett kifeszített kötélen való egyensúlyozástól. Felidézte azt is, hogy a magasság miatti állandó oxigénhiány különösen megnehezítette a koncentrálást.

A 26 éves Kerekes Bence 2 éve űzi a highline sportágat, előtte egy évig a földfelszín közelében kifeszített hevederen - az úgynevezett slackline-on - gyakorolt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.