Státusz

A Magyar Antidopping Csoport szabályzata teljesen megfelel a WADA-nak

Úgynevezett teljes megfelelőségi státuszt kapott a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségtől (WADA) a Magyar Antidopping Csoport doppingellenes szabályzata.

2015.06.18 19:45MTI

A MACS csütörtöki hírlevelében arról számolt be, hogy a nemzetközileg elfogadott "fully compliant" minősítést azon doppingellenes szervezetek szabályzatai nyerik el, amelyek a hatályos WADA Kódex kötelező átvétellel terhelt rendelkezéseit maradéktalanul tartalmazzák.

A státusz megerősítése azért is kiemelt fontosságú, mert a "nem megfelelőség" esetére számos szankciót helyez kilátásba a WADA Kódex, így többek között nemzetközi sportesemények törlését, a megtartásukra való jogosultság elvesztését, illetve az ebbe a kategóriába tartozó országok sportolóinak nemzetközi sporteseményen való részvételének tiltását.

A teljes megfelelőségi státuszt a WADA 2013 novemberében a dél-afrikai Johannesburgban megtartott doppingellenes világkonferenciáján fogadta el és idén január elsején lépett hatályba az új szabályzat. A módosítást hosszú egyeztetési folyamat előzte meg, melyben mind a sportolók, mind a doppingellenes szervezetek képviseltették magukat.

Magyarország a mindenkori WADA Kódex sport területén kötelező hatályát a dopping elleni küzdelemről szóló, 2003. március 3-án kelt Koppenhágai Nyilatkozat aláírásával ismerte el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.