Úszás

Magyar elsőséget eredményezhet a brazil dopping a rövidpályás vb-n

Gomestől a világbajnokságon vettek mintát, az analízis eredményét kedden tette közzé a dél-amerikai ország szövetsége (CBDA).

2015.01.21 11:17MTI

A decemberi, dohai rövidpályás úszó-világbajnokságon másodikként végzett Magyarország az élre ugorhat az éremtáblázaton annak nyomán, hogy a medálversenyben első Brazília úszója, Joao Gomes - aki három aranyérmes váltóban is szerepelt - doppingolt. A szabályok értelmében ugyanis Brazília mindhárom győzelmét törlik - tudatta a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ).

Gomestől a világbajnokságon vettek mintát, az analízis eredményét kedden tette közzé a dél-amerikai ország szövetsége (CBDA), eszerint pedig a versenyző olyan tiltólistás vízhajtót használt, amely alkalmas tiltott teljesítménynövelők elfedésére is. A mellúszó három vegyesváltóban is szerepelt a braziloknál: a délelőtti előfutamokban úszott, így a szabályok szerint ő is kapott aranyérmet. Ha a FINA, a vizes sportokat összefogó világszövetség doppingeseteket elbíráló bizottsága az ilyenkor szokásos büntetést hozza, a brazilok elesnek három elsőségtől.



"Bár a FINA illetékes testülete még nem tárgyalta az ügyet, a döntés megjósolható - kommentálta a történteket Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke, aki egyben a FINA alelnöke is. - Szomorú, hogy ilyen úszóhírekről kell beszámolni, ugyanakkor tagadhatatlan, a MÚSZ vezetőjeként örülök, hogy a magyar csapat kerül az éremtáblázat élére. Ennél tényleg nincs feljebb... Következik a kazanyi világbajnokság."

Ha módosul, így fog kinézni a dohai vb éremtáblázatának élcsoportja a MÚSZ közleménye szerint:

AranyEzüstBronz
1. Magyarország 6 3 2
2. Hollandia 5 1 6
3. Franciaország 4 2 2
4. Brazília 4 1 2
5. Dél-Afrikai Köztársaság 4 1 0
6. Spanyolország 4 0 0
7. Egyesült Államok 3 9 6
8. Japán 3 3 4

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.