Ping és Pong

Generációk csatája a Körcsarnokban

Hazai és külföldi világbajnokok részvételével nagyszabású asztalitenisz-gála lesz szombaton a Körcsarnokban.

2014.12.18 16:18MTI
Fotó: Facebook/Asztalitenisz Gála - Generációk csatája

A magyar szövetség csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a 16 órakor kezdődő eseményen megemlékeznek a Jónyer István, Klampár Tibor és Gergely Gábor fémjelezte válogatott phenjani világbajnoki győzelmének 35. évfordulójáról, s a sikercsapat tagjai egy bemutató erejéig maguk is ütőt fognak. Az eseményre külföldről is érkeznek sztárvendégek, mégpedig Jónyerék egykori riválisai, a svéd Mikael Appelgren és Jörgen Persson. A gálán búcsúztatják el a versenyzéstől visszavonult hétszeres Európa-bajnok Tóth Krisztinát, ebből az alkalomból Budapestre látogat egykori nagy ellenfele, Nemes Olga is.

Penge helyett ezúttal ütőt ragad a vívósport két jelenkori kiválósága, a londoni kardvívó olimpiai bajnok Szilágyi Áron, valamint az idei nankingi ifjúsági ötkarikás játékok aranyérmese, Esztergályos Patrik, és a szervezők további meglepetéseket is tartogatnak még az eseményre kilátogatóknak.

A gála előtt - ugyancsak a Körcsarnokban - pénteken 15, majd szombaton 10 órától bonyolítják le a Generációk csatája elnevezésű, 32 résztvevős férfi versenyt, amelynek legidősebb indulója a 61 évesen is még aktív Klampár Tibor, míg legfiatalabb résztvevője a 16 esztendős Bruckner Máté lesz. A döntőt a gála keretében szombat este rendezik.

A sajtótájékoztatón Nátrán Roland szövetségi elnök és Pósfai Gábor szakmai alelnök értékelte a magyar asztalitenisz idei évét. Előbbi elmondta, hogy a szövetségnek most már semmilyen tartozása, illetve likviditási problémája nincs, és a korábbi viharos esztendők után régen nem látott egység uralkodik a sportágban. Pósfai Gábor büszkén említette, hogy a kormány az év második felében 43 millió forintról 76 millióra emelte meg az asztalitenisznek mint az egyik kiemelt sportágnak járó állami támogatást. A sportvezető beszélt arról is, hogy a szövetség idén 100 millió forintot fordított létesítményfejlesztésre, továbbá elmondta, hogy az utánpótlás-nevelés kiszélesítése érdekében 23 tanintézmény bevonásával beindították az iskolai asztalitenisz programot is, amelyet jövőre szeretnének kibővíteni.

Téglás Péter női szövetségi kapitány beszámolt arról, hogy a World Tour-sorozat vasárnap zárult döntőjében legjobb európaiként bronzérmet szerzett Póta Georgina az év eleji 50. helyről a 18.-ra lépett előre a világranglistán, januárban pedig már a 15. lesz a rangsorban.

"Álmomban sem gondoltam volna, hogy az első húsz közé tudok kerülni" - vallotta be a sajtótájékoztatón Póta, aki hozzátette: úgy érzi, a legjobb kínai versenyzők még nem, de a többi ázsiai ország játékosai már verhetőek számára.

Stocker Miklós főtitkár arról beszélt, hogy a szövetség 2015-ben is két World Tour-versenyt rendez, az elsőt a felnőtt és U23-as versenyzők számára január 28. és február 1. között a nemrég átadott Tüskecsarnokban. Ezt a versenyt tekintik a 2016-os budapesti egyéni Európa-bajnokság főpróbájának is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.