Dopping

Az új WADA kódex az elrettentés fegyvere lehet

A januárban életbe lépő doppingszabályzat a Riói érmeseket 10 évig is bizonytalanságban tarthatja.

2014.11.05 10:22ma.hu

Az eddiginél is szigorúbbnak és elrettentőbbnek, ugyanakkor más szempontból elszomorítónak is nevezhető a Nemzetközi Anti-dopping Ügynökség, a WADA 2015. január elsején életbelépő új kódexe, amelynek sarkalatos pontjai között említhető a bizonyítottan szándékosan doppingolók 4 évre kiterjesztett azonnali eltiltása, valamint a visszamenőleg elvégzett vizsgálatok hatályosságának 8-ról 10 esztendőre való meghosszabbítása - írja a Magyar Úszó szövetség Facebook-oldalán a Telekom Sporthír Szolgálatra hivatkozva..

Enyhítésnek ugyanakkor csupán az számít majd, hogy a doppingellenes küzdelem „Bibliája” és az azt követő gyakorlat a jövő év első napjától nem csekély mértékben tesz különbséget a kitervelten és fondorlatosan a csalás útjára lépettek, illetve azok között, akik meggondolatlanul, kellő elővigyázatosság nélkül, tájékozatlanul vagy téves tájékoztatás következtében kerülnek pácba, majd a nemzeti doppingbizottságok „bírósága” elé.

Így hát az is megtörténhet, hogy egy 2015 januárjának első napjaiban elvégzett mintavétel eredményeképpen valamelyik pályafutása csúcsán járó sportolót – bárki is legyen az - a bizonyítási eljárás végeztével négy esztendőre „kivonnak a forgalomból”? – kérdezte dr. Tiszeker Ágnestől, a Magyar Anti-dopping Csoport vezetőjétől a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársa.

„A WADA az elmúlt években a holléti jelentés bevezetésével, az előre be nem jelentett mintavételek számának növelésével, az analitikai vizsgálatok finomításával, a tiltó lista folyamatos frissítésével, és még egy sor intézkedésével hatalmas erőfeszítéseket tett a doppingvétségek megelőzése, illetve azok még hatékonyabb kiszűrése érdekében, most mégis arra a következtetésre jutott, hogy újabb lépésekre kell elhatároznia magát. Ennek szellemében érvényesítik majd az akár magányosan, akár segítőtársakkal elkövetett szándékos doppingvétségek „duplán” szigorú elbírálását, ami valóban azt jelenti, hogy már az első eset négy éves eltiltáshoz vezethet. Ez pedig - lássuk be - a sportágak többségében egyenlő a versenyzői pályafutás elvágásával, a visszatérés lehetőségének minimálisra csökkentésével.” – hangzott a szakember válasza.

Dr. Tiszeker Ágnes a mundér becsületének érhető, sőt, elvárható védelme mellett annak a véleményének is nyíltan hangot adott, hogy a visszamenőleg elvégzett, illetve megismételt vizsgálatok hatályosságának 10 esztendőre való kiterjesztése a sport szellemiségét rombolja, emellett olyan elképesztő mértékű bizonytalanságot idéz elő, amit nehezen kezelnek majd a sportvilág meghatározó szereplői, de maga a nagyközönség is.

Fotó: freedigitalphotos.net/anankkml

"Már az is sokakat elgondolkoztatott, amikor közvetlenül a londoni nyári játékok rajtja előtt nagy hirtelen hat olyan, nem akármilyen súlyú esetet tártak fel, amelyek a nyolc évvel korábbi athéni olimpiához vezettek vissza. Csak egy példa: az emberek nehezen értették meg azt, hogy a tiltott szereket fogyasztó fehérorosz kalapácsvetőkre, Ivan Tyihonra és Vagyim Gyevjatovszkijra vajon miért csak 8 esztendő elteltével tudták rábizonyítani a doppingvétségeket. Még ha a feltárási módszerek időközben sokat is fejlődtek. Ami viszont most következik a10 éves hatályosság bevezetésével, azt csak elszomorítónak nevezhetem. Könnyen lehet ugyanis, hogy a 2016. évi Riói olimpia egyik vagy másik érmeséről új vizsgálati eszközökkel csak 2026-ben fogják kideríteni, hogy helyettük másoknak kellett volna a dobogóra állniuk. Ezért aztán a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak akkor kell majd újra "eredményt hirdetnie", amikor az érintetteken kívül már csak néhányan emlékeznek arra, hogy mi is történt a brazíliai pályákon!"

A MACS vezetője elmondta, hogy még az új WADA kódex életbe lépése előtt, várhatóan már november végén, megtörténik annak a 2011-es kormányrendeletnek a módosítása, amely igazodik a nemzetközi előírásokhoz, emellett az eddiginél is határozottabbá, kiterjedtebbé és hatékonyabbá teheti a doppingolás minden ismert formája elleni lépéseket.

"Külföldön és itthon is közös cél a tiltott eszközöket gyártók és a terjesztők útjának elvágása, az illetékes hatóságok közreműködésével a források és az útvonalak lokalizálása. Segítséget nyújthatnak azok a doppingvétséget elkövető sportolók is, akik a maguk esetének őszinte feltárásával segítik elő az ellenőrző oldal munkáját. Ez a kiszabható eltiltás enyhítését is jelentheti a számukra. Azoknak viszont, akik fiatalkorúak doppingvétségéről tudtak, vagy azt elősegítették, számolniuk kell a tettük következményeivel." - hangsúlyozta a MACS vezetője, aki végezetül arról számolt be, hogy december 4-én és 5-én a MOB és az illetékes államtitkárság bevonásával konferencián készülnek beszámolni a WADA új kódexéről és a módosított kormányrendeletről, illetve mindarról, amit ezek után sportolóknak és felkészítőiknek szem előtt kell tartaniuk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.