Tripla-axel a köbön

Okoskorcsolyával a sérülések ellen

Tudta, hogy még mindig az 1800-as évek technikáját használják a jeges sportban? Pedig számos sérüléssel jár az éles sporteszköz használata, olyan sérülésekkel, melyeket nem lehetett elkerülni. Mostanáig...

2014.10.23 13:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Wikipedia

A sportkorcsolyázás gyakran jár balesetekkel, hiszen a sportolóknak testsúlyukat akár hatszorosan meghaladó erőkkel is dacolniuk kell egy-egy ugrás végén. És noha az elmúlt évtizedekben a gyártók számos fejlesztést eszközöltek a csúszást biztosító cipőkön, maga a design az 1800-as évek óta nem változott. Ennek egyik fő oka, hogy csak igen kevés adat áll rendelkezésre a lábra és a testre ható erők mivoltát illetően, már ami a műkorcsolyát illeti.

Egészen mostanáig. Egy nemrég megjelent tanulmány ugyanis pont a fenti sport jelentette terhelés vizsgálatát elemzi. Kutatók rájöttek, hogyan lehet egy korcsolya élét felhasználni arra, hogy figyelemmel lehessen követni a sportoló testét érő hatásokat gyakorlás közben.

De miért nehéz felmérni, mi veszélyezteti a műkorcsolyázók lábát? Elsősorban azért, mert korábban nem állt rendelkezésre olyan fejlett szenzoros technika, mint napjainkban, vagyis egyáltalán nem nyílt lehetőség arra, hogy "menet közben" vizsgálják az erőhatásokat. Egy ilyen kíséret komolyan befolyásolta volna a gyakorló sportolót, azaz még ha pontosan tudták is volna mérni, mi történik a jégen, a beavatkozás nagysága miatt a vizsgálat nem adta volna vissza az eredeti környezet paramétereit.

A fenti kutatás esetében az érzékelőket a penge korcsolyához csatlakozó részéhez rögzítették. Ennek eredményeként amint erőhatás éri a korcsolya élét (például amikor egy ugrás után "földet ér" a sportoló), a rendszer rögzíti ezt, és kiszámítja az összes ható erőt. Az egész érzékelőrendszer mindössze pár dekagramm, nem éri a jeget és nem befolyásolja a korcsolyázó mozgását sem, vagyis valós adatokat ad a műkorcsolyázókat érő erőhatásokról. A rendszer továbbfejlesztésével pedig hamarosan megszülethet a korcsolyák első olyan generációja, mely modern számításokon alapulva nyújt nagyobb védelmet az ízületek számára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.