Doppingvétség

Az Eb-bronzérmes Magát Krisztina jövő szeptemberig nem versenyezhet

Magát tavaly augusztusban az IWF közbenjárására versenyen kívüli ellenőrzésen esett át.

2014.09.08 14:21MTI
freedigitalphotos.net/Feelart

Az Európa-bajnoki bronzérmes Magát Krisztina súlyemelő doppingvétség miatt 2015. szeptember 22-ig nem versenyezhet.

Amint Trombitás Magdolna, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) doppingügyekben illetékes jogi tanácsadója az MTI érdeklődésére hétfőn elmondta: Magát tavaly augusztusban az IWF közbenjárására versenyen kívüli ellenőrzésen esett át.

Az IWF - miután megkapta a vizsgálat eredményét, miszerint a sportoló szervezetében oxandrolont találtak - 2013. szeptember 23-án arról értesítette Magátot, hogy felfüggeszti versenyzői engedélyét. Ezt követően a súlyemelő nem kért B próbát, hanem orvosi dokumentációkat adott be.

Az IWF úgynevezett gyógyászati méltányosságot (TUE-engedélyt) kiadó bizottsága felülbírálta a kérelmet, de nem fogadta el azt. Ez a testület megfelelő orvosi leletek és diagnózisok mellett kiadhat TUE-engedélyt, amely a kezelések idejére mentességet biztosít a megadott tiltott listás szerek használatára.

Így ha a sportoló az adott időszakban fennakadna az ellenőrzésen, akkor sem büntetik, mert van engedélye. Magát a felülbírálat után meghallgatást kért a szövetségtől, amelynek háromtagú bizottsága idén augusztus 6-án eltiltotta két évre, 2013. szeptember 23-tól 2015. szeptember 22-ig.

Ezt követően még 21 napja volt Magátnak, hogy fellebbezzen a lausanne-i székhelyű nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS), de erről nem kell tájékoztatnia az IWF-et.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.