Vb-2014

Di Maria nyugdíjba küldte Hitzfeldet

Az argentinok megérdemelt győzelemről beszélnek, a rivális svájciak pedig a kiesés ellenére büszkék a teljesítményükre a két válogatott keddi, világbajnoki nyolcaddöntője után, amelyet a dél-amerikaiak hosszabbítás után nyertek meg, s amely az európai csapat szakvezetőjének, Ottmar Hitzfeldnek az utolsó mérkőzése volt.

2014.07.02 09:32MTI
freedigitalphotos.net/tungphoto

A meccset Angel Di Maria 118. percben szerzett gólja döntötte el. Svájc az 1954-es, hazai rendezésű vb óta először szerepelhetett volna a legjobb nyolc között. Alejandro Sabella, az argentinok szövetségi kapitánya gratulált csapatának, amely szerinte taktikailag fegyelmezetten játszott, és megérdemelten harcolta ki a továbbjutást.

"Ezt a mérkőzést már 90 perc alatt meg kellett volna nyernünk" - jelentette ki Sabella. "Az első félidő kiegyenlített volt, a svájciaknak volt két tiszta gólszerzési esélyük, a második játékrészt azonban egyértelműen mi uraltuk. Volt öt vagy hat kapura lövésünk, aztán a ráadásban is több gólhelyzetünk akadt."

Hitzfeld előzetesen azt ígérte, hogy kikapcsolják Lionel Messit a játékból, vagy legalábbis lelassítják, s ez egészen az utolsó percekig sikerült is. Amint azonban a Barcelona négyszeres aranylabdása egy kis helyhez jutott, máris gólpasszt adott Di Mariának, aki nem hibázott.

Hitzfeld már a vb előtt bejelentette, hogy ez lesz az utolsó nagy tornája, utána visszavonul, s a búcsú pillanata most jött el. A német szakember a kiesés ellenére azt mondta: büszke a játékosaira.

"A csapatom mindent megtett. A mérkőzés utolsó három percében átéltem mindazt, amit egy futballtréner átélhet. Ilyen érzelmeket csak a labdarúgás tud kiváltani. Svájc ma elnyerte az egész világ rokonszenvét, erre büszkék lehetünk" - fogalmazott a 65 éves, láthatóan meghatott mester, aki néhány órával a találkozó előtt tudta meg, hogy Németországban elhunyt 82 éves bátyja.

A tréner párhuzamot vont az emlékezetes, 1999-es Bajnokok Ligája-döntővel, amelyben akkori csapata, a Bayern München az utolsó pillanatokban bukta el a győzelmet a végül 2-1-re diadalmaskodó Manchester Uniteddel szemben.

Hitzfeld a bajorokkal és a Borussia Dortmunddal összesen hét bajnoki címet nyert a Bundesligában, s mindkét együttessel diadalmaskodott a Bajnokok Ligájában is.

A svájci válogatott kispadján 2008 óta ült, s ez idő alatt alaposan átalakította a csapatot, amelyet két vb-re is kivezetett. Szakértők szerint a fiatal, tehetséges gárdával több évig "nem lesz gondja" az utódnak, Vladimir Petkovicnak. A kétszeres világbajnok argentinok szombaton Belgiummal találkoznak a negyeddöntőben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.