Szávay Ágnest a 13. helyen emelték ki

US Open: Szávay az egyetlen magyar, vége a Federer-korszaknak?

Hétfőn New Yorkban elkezdődnek a 128-as főtábla küzdelmei az idei utolsó Grand Slam-tornán, az amerikai nyílt teniszbajnokságon. A US Openen egyedül a hölgyek mezőnyében lesz magyar játékos: a tavaly egyesben negyeddöntős Szávay Ágnes.

2008.08.22 09:02MTI

A férfiak versenyében az idén már nem az a legnagyobb kérdés, akadhat-e olyan teniszező, aki képes megállítani Roger Federer szárnyalását. A 27 éves svájci klasszisnak, aki sorozatban négyszer győzött Flushing Meadows-ban, ebben az évben már nem úgy ment a játék, ahogy szerette volna. Utoljára tavaly - éppen New Yorban - tudott Grand Slam-tornát nyerni. Az Australian Openen az elődöntőig, a Roland Garroson, valamint Wimbledonban pedig a fináléig jutott és menet közben is csúfos vereségek érték.

Ausztráliában a feltörekvő nemzedék egyik legzseniálisabb játékosa, a szerb Novak Djokovic nyert, míg a Roland Garroson és Wimbledonban a régi rivális, a spanyol Rafael Nadal vitte el pálmát. A párizsi vereség még érthető lett volna, hiszen a spanyol salakkirályt kedvenc borításán szinte megszorítani sem lehet, ám a füvön elszenvedett fiaskó már nagyon megviselte a bázeli klasszist.

Az olimpiát is Nadal nyerte, így jelenleg ő az elsőszámú favorit. Az első helyen kiemelt ibériai "izomember", valamint Federer és Djokovic mellett a brit Andy Murray, illetve szerencsés esetben a hazai közönség támogatását élvező Andy Roddick is eljuthat a csúcsra. A hölgyeknél - még májusban - visszavonult a címvédő belga Justine Henin. A viadal szintén többesélyes. Az orosz Marija Sarapova és a szerb Ana Ivanovic sérülés miatt kihagyta a pekingi olimpiai tornát, és a másik szerb, Jelena Jankovic sincs a legjobb formában. Ott lesznek Flushing Meadows-ban a korábbi évek nagy bajnokai, a Williams-testvérek, Serena és Venus is, akik - ha megy nekik a tenisz - szinte megállíthatatlanok. Legutóbb Wimbledonban Venus nyerte a finálét húga ellen. Az olimpián viszont orosz házidöntőt rendeztek: Jelena Gyementyjeva diadalmaskodott Dinara Szafina ellen.

Szávay Ágnest a 13. helyen emelték ki a US Openen. A magyar játékos tavaly nagyot alakított és egészen a negyeddöntőig jutott, ahol a későbbi döntős orosz Szvetlana Kuznyecova állította meg. Az idén - enyhén fogalmazva - nagyon hullámzó volt a magyar játékos teljesítménye: többnyire a váratlan vereségekkel hívta fel magára a figyelmet.

Összesen 23 meccset nyert meg és 19-et veszített el. Hogy mire lesz képes New Yorkban, szinte megjósolhatatlan. Megeshet egy újabb bravúr, és az is, hogy már az első fordulóban elbukik. A kvalifikációban három magyar, Arn Gréta, Nagy Kyra és Czink Melinda próbált szerencsét, ám már az első körben megbotlottak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.