Hatvanéves az UEFA

Hogyan lett Kazahsztán Európa része?

Úgy, hogy a héten a kazah fővárosban ünnepli hatvanadik születésnapját az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA).

2014.03.25 16:25MTI

Jóllehet Kazahsztán földrajzilag Ázsiában fekszik, az UEFA tagjai közé tartozik.

Az asztanai összejövetelen előbb két napon át a végrehajtó bizottság ülésezik, majd csütörtökön tartja meg története 38. kongresszusát az öreg kontinens futballját irányító szövetség. Az ünneplés részeként felállítottak egy óriás órát, amely nyolcméteres átmérőjű, hatvan egységre van felosztva, s az egyes rekeszekben dátumok és fotók emlékeztetik az érdeklődőket a hat évtized legfőbb állomásaira. A gigantikus időmérő szerkezet díszítőelemeiként különböző emlékezetes tornák számos dokumentuma és az 54 UEFA-tagország zászlaja is helyet kapott.

Az írásos emlékek az UEFA három hivatalos nyelvén - angolul, franciául és németül - fogalmazódtak meg, de oroszul és kazahul is elérhetők a szövegek.

Az UEFA ősszel székhelyén, a svájci Nyonban rendez hasonló kiállítást, és egy napra szabad bejárást biztosít majd a központjába minden odalátogatónak.

Az Európai Labdarúgó Szövetséget hivatalosan 1954. június 15-én alapították a svájci Bázelben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.