Fedettpályás viadal

14 ország öttusázói érkeznek Budapestre

Tizennégy országból érkeznek öttusázók a hétvégi, budapesti fedettpályás viadalra, a sportág hagyományos idénynyitó versenyére.

2014.01.30 11:11MTI
MTI

A férfiak és a nők mezőnye is 60 fős lesz, mindkét nemnél indul a hazai élmezőny és az utánpótlás jó néhány képviselője. A felnőtt válogatottak közül betegség miatt hiányzik majd Demeter Bence és Demeter Gergely, illetve a derék és csípőtáji problémákkal küszködő Gyenesei Leila.

Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány a NU-SKIN bajnokság csütörtöki sajtótájékoztatón emlékeztetett rá: ezzel a versennyel a hosszú munkaperiódus után elkezdődik a mozgalmasabb időszak.

Az indulói listából kiemelte a litván Justinas Kinderist, az olasz Riccardo De Lucát és az ukrán Dmitro Kirpuljanszkijt, jelezve, hogy a feltörekvő nemzedék képviselői mellett a legjobb magyarokon kívül külföldről is indulnak tapasztalt és komoly nemzetközi eredményekkel rendelkező versenyzők.

A szakvezető a felkészülésre rátérve, sikeresnek minősítette az őszi lovastábort, az azt követő tatai napokat, illetve a hónap közepi barcelonai edzőtáborozást, majd hozzátette, hogy "a válogatott eleje" a jövő héten Coloradóba utazik, ott folytatja az edzéseket, s onnan utazik a világkupa-sorozat első állomására, Acapulcóba.

A hétvégi megmérettetéssel kapcsolatban Molnár Gábor versenyigazgató megemlítette, hogy az időpontja mellett azért is népszerű ez a fedettpályás viadal, mert ezen itt nincs selejtező és így minden induló lovagolhat. Éppen amiatt kell mindkét nem számára két nap alatt lebonyolítani a számokat, a nagy létszámokból adódóan ugyanis elhúzódnak az egyes számok.

Szombaton így még nem osztanak érmeket, akkor a vívásra, az úszásra és a lovaglásra kerítenek sort, aztán vasárnap következik a kombinált versenyszám mindkét nem képviselői számára.

A vívást a BVSC vívótermében, az úszást a BVSC-uszodában, a lovaglást a Nemzeti Lovardában, a lövészetes futást pedig a Syma Csarnokban rendezik. Utóbbi létesítményben csak az atlétikai csarnok áll majd rendelkezésre, emiatt szűkös lesz a hely.

Egyrészt csoportonként 30 versenyző köröz majd a 200-as pályán, másrészt a lőállásokat is itt kell elhelyezni. Utóbbival kapcsolatban Molnár Gábor megjegyezte, hogy az öttusázók lőtere a sportágfejlesztési támogatásnak is köszönhetően gyakorlatilag világszínvonalú, s hozzátette: ugyancsak a beérkező forrásokra támaszkodva megkezdődött a lóállomány bővítése is.

A fedettpályás verseny eredményeit a compentint.hu oldalon lehet majd megtalálni, s ugyanitt élő közvetítések is lesznek a lovaglásokról és a kombinált küzdelmekről.

A budapesti eseményen debütál néhány újítás, így az, hogy az 1000-es ponthatárt a nemzetközi szövetség 250-esre, illetve lovaglásban az 1200-ast 300-asra vitte le. Ennek megfelelően az egyes számokon belüli korábbi pontértékek is negyedelődtek, vagyis a pluszokért és mínuszokért a korábbinak a negyedét adják vagy vonják le.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.