60 éves volt

Elhunyt Várady Béla

1953. április 12-én született, pályafutását Putnokon kezdte, majd Ózdon folytatta. 1977-ben Európa gólkirálya volt 36 találattal, ezért a teljesítményért megkapta az Ezüstcipőt. A válogatottban 1972-82 között 36 mérkőzésen 13 gólt szerzett.

2014.01.23 10:49Varga János
Forrás: youtube.com

A családtól kapott hírek szerint ma éjjel otthonában váratlanul elhunyt Várady Béla. A Vasas és a magyar válogatott korábbi klasszis csatára reggel nem ébredt fel álmából, írja az nb1.hu.

1953. április 12-én született, pályafutását Putnokon kezdte, majd Ózdon folytatta. 1977-ben Európa gólkirálya volt 36 találattal, ezért a teljesítményért megkapta az Ezüstcipőt. A válogatottban 1972-82 között 36 mérkőzésen 13 gólt szerzett, tagja volt az 1972-es, müncheni olimpián ezüstérmet nyert csapatnak. Az 1978-as argentínai világbajnokságon sérülése miatt egy mérkőzésen sem szerepelt.

1971-től a Vasas csatára, az 1976-77-es bajnokcsapat kulcsembere volt, 1983-tól két idényen át a francia FC Tours-ban játszott. Utána egy évre visszatért a magyar NB I.-be, majd alsóbb oszályú csapatoknál (Váci Izzó, UFC Pama, Magyar Kábel) vezetett le, 1990-ben hagyta abba a futballt.

A 183 centis csatár híres volt hatalmas erejű lövéseiről, félelmetes bal lábáról. Egyszer egy csepeli bajnokin az első félidő végén csapattársai jelezték, rúgja jó messzire a labdát, hogy mire visszakerül, vége legyen a félidőnek. Közel a félpályáról küldött bombalövése kettős kapufáról pattant a hálóba.

A Megyeri úton egyszer akkora gólt lőtt az Újpestnek, hogy a labda a hálótartó vasról a 11-es pontig pattant vissza. A Vasas szurkolói rigmust is faragtak róla: "Béla, Béla, Béluska, úgy lő, mint a géppuska".

2011-ben a Vasastól - mellyel kétszeres kupagyőztes is - megkapta a klub Örökös Bajnoka címet. A Putnok VSE Sportközpontját róla nevezték el, a létesítmény neve 2012. augusztus 25 óta Várady Béla Sportközpont.

Temetéséről később intézkednek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.