Nincs 5 méter a hajója

Vitorlásrekordra készül egy hajós az Atlanti-óceánon

Rekordra készül az osztrák Harald Sedlacek, aki extrém vitorlázóként nevet szerzett apja helyett indul útnak vasárnap Spanyolországból, hogy egymagában egy "minihajóval" oda-vissza átszelje az Atlanti-óceánt.

2014.01.12 00:30MTI

Az időjárás azonban minden bizonnyal nehéz próba elé állítja majd Norbert Sedlacek fiát, Európában ugyanis meglehetősen meleg, Észak-Amerikában viszont túlzottan hideg van, ráadásul heves viharok várhatók.

A 32 éves Harald Sedlacek a világon az első, aki egy csupán 4,9 méteres, teljes egészében úgynevezett vulkánfiberből készült vitorlással vág neki az Atlanti-óceánnak, ráadásul megállás és külső segítség nélkül, előbb keletről nyugatra, majd az északi részen nyugatról keletre.

Sedlaceknek mindössze egy 1,5 négyzetméteres területen kell elférnie a 4400 tengeri mérföldes (8150 kilométeres) út során. A férfi a spanyolországi Gijónból indul vasárnap, az amerikai St. Augustine-nál ér partot.

Harald apja, Norbert Sedlacek mindössze négy hete adta át a stafétabotot fiának. Akkor úgy nyilatkozott: fia első alkalommal kap lehetőséget, hogy bizonyítson az extrém sportolók között.

Norbert Sedlacek novemberben másfél héttel startolása után kényszerült megállni Spanyolországban, hajóját ugyanis elektromos üzemzavar miatt partra kellett vonni Gijónban. Ráadásul összeütközött a vihar miatt felkorbácsolt vizű kikötőben hánykolódó tárgyakkal, aminek következtében hajója több alkatrésze megsérült.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.