Mindenható Blatter

Fasizmus vagy hazaszeretet? - a FIFA nem tűri, a horvát focista Vb-jének annyi

"Minden támogatást megadunk játékosunk valószínűsíthető fellebbezéséhez, ugyanakkor őszintének kell lennünk és el kell ismernünk, hogy ez a döntés azt jelenti: nem lehet majd ott a brazíliai világbajnokságon".

2013.12.16 21:42MTI
Fotó: football365

Tíz mérkőzésre eltiltotta a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) a horvát Josip Simunicot, így nem lehet ott a 2014-es brazíliai világbajnokságon. Simunic azért kapta a büntetést, mert az Izland ellen sikeresen megvívott novemberi pótselejtező után a nácibarát usztasák egyik jelmondatával köszönte meg a szurkolóknak a biztatást.

A védőt egy horvát bíróság is elmarasztalta: 25 ezer kunás (mintegy 950 ezer forint) bírságot szabott ki rá, mert a lefújást követően Za dom (a hazáért) felkiáltással ragadott mikrofont, a nézők pedig azt válaszolták neki: spremni (készen állunk). A nácibarát - szerbek, zsidók, cigányok és antifasiszta horvátok lemészárlásáért felelős - usztasáknak ez volt az egyik jelmondatuk. Simunic szerint semmi rosszat nem követett el, őt csak a hazája iránti szeretet vezérelte.

A Horvát Labdarúgó Szövetséget (HNS) "sokkolta" a FIFA szigorú döntése. "Minden támogatást megadunk játékosunk valószínűsíthető fellebbezéséhez, ugyanakkor őszintének kell lennünk és el kell ismernünk, hogy ez a döntés azt jelenti: nem lehet majd ott a brazíliai világbajnokságon" - kommentálta a FIFA fegyelmi határozatát Damir Vrbanovic, a HNS elnöke. A horvátok a házigazda brazilokkal játsszák a vb nyitómeccsét, az A csoportban rajtuk kívül Mexikó és Kamerun szerepel még.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.