Szemben a halállal, amputált lábujjakkal

"Nem könnyű életben maradni 35 Himalája-expedíció után"

Lehet Őt őrültnek nevezni, lehet csodálni. Egy azonban nem mondható el róla: hogy hétköznapi figura lenne.

2008.01.07 08:01Eitmann Norbert, ma.hu

„Jó néhányszor meglehetősen közel éreztem a halált. Nem könnyű még mindig élni, 35 Himalája-expedíció után” – mindezek a hispán alpinista, Juanito Oiarzábal szavai. A nem hétköznapi sportoló az El País című spanyol lapnak nyilatkozott, és válaszolt az olvasói kérdésekre.

Oiarzábal megmászta a világ tizennégy legmagasabb hegyét, és mint elmondta, „kivételes helyzetben” érzi magát. „Én vagyok az az ember, aki a legtöbb nyolcezer méternél magasabb pontot elértem, huszonegyszer ráadásul, többet több alkalommal megmászva. És a mindössze három ember közül én vagyok az egyik, aki két alkalommal is megmászta a K2-t” – teszi hozzá érthető büszkeséggel.

Az alpinista természetesen nem hallgathatja el negatív tapasztalatait sem: „2004-ben történt, a K2 megmászása közben. Egy rossz döntésem miatt az összes lábujjamat amputálni kellett. Ráadásul teljesen felesleges volt újra odamennem, hisz már megmásztam korábban a K2-t, nem kellett volna senkinek semmit bizonyítanom. Sokat tanultam abból is” – meséli.

Oiarzábal ugyanakkor előre tekint: „márciusban Edurne Pasabánnal együtt megmásszuk a Dhaulaguirit, majd ősszel jöhet a 8125 méteres Manaslu” – ismertette terveit a sportoló. Őrült? Vagy fanatikus sportember? Egy biztos: nem hétköznapi figura.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.