Sikeres Eb-t zártak

Egy ezüst és egy bronz a magyarok mérlege az Evezős U23 vb-n

Varga és Galambos, valamint Szabó Kati is megőrizte tavalyi pozícióját. Hideget és meleget is kapott a magyar csapat, ez igaz az időjárásra és a versenyekre egyaránt.

2008.07.21 12:34nssz.hu

Varga Tamás Csaba (Ferencvárosi Evezős Club) és Galambos Péter (Vác Városi Evezős Club)a FISA szakírói szerint is favoritjai voltak a férfi könnyűsúlyú kétpárevezős versenyszámnak. Ha nyomta is őket az esélyesség súlya, nem roppantak össze alatta.
 
A döntő futam, azonban, nem teljesen úgy sikerült, ahogy eltervezték. A második és harmadik 500 m utazótempójában szerettek volna elcsúszni a mezőnytől, ehhez viszont az olasz duónak is volt egy pár szava. Végül, ha minimális, egy másodperces különbséggel is, de másodikként értek fiaink a célba, az olaszoknak sikerült tartaniuk a pálya elején megszerzett előnyüket. Peti és Tomi szerint az ezüst gyönyörűen csillog, ha nem az aranyért húz az ember. Nagyszerű teljesítmény ez, hiszen ebben a korosztályban is igaz, hogy az olimpiai számokban, a könnyűsúlyban kifejezetten a kétpárevezősben hihetetlen kiélezett a küzdelem.
 
Az ezüstérmes csapatot Rapcsák Károly és Kiss László készítette fel. Szabó Katalin (Vác Városi Evezős Club) bronznapja volt a mai! A német Julia Richter, és a brit Kristina Stiller mögött harmadikként célba érkező 22 éves magyar szkiffes lány csak ennyit mondott, mikor széles mosollyal az arcán a partra szaladt: "Ennyire még életemben nem húztam ki magam", majd egy újságírói kérdésre hozzátette: "a többiek egyre gyorsabbak lettek, én meg egyre öregszem."
 
Ma csak ketten voltak gyorsabbak, mint Kati, és az is igaz, hogy jövőre viszont már a felnőtt mezőnyben kell helytállnia. Kati ezzel a bronzéremmel megismételte tavalyi skóciai eredményét. Kati mestere: Rapcsák Károly. 

Az egyik legfiatalabb csapatunk a férfi könnyűsúlyú négypárevezős (Cselinácz János - Démász Bajai SVSC, Markgruber Balázs - Csepel Evezős Klub, Csepregi Gábor, Rácz Róbert Bence - Danubius Nemzeti Hajós Egylet) a hatodik helyet szerezték meg a mai fináléban. Tőlük már az is bravúrosan szép teljesítmény volt, hogy vb újoncként beverekedték magukat a nagydöntőbe. 

A "B" döntőkben két győzelmet szereztünk, az egyiket Novák Zsófi és Mariann révén a könnyűsúlyú kétpárevezősben, a másikat a férfi négypárevezősben hozta Juhász Adrián, Szabó Dániel, Kelemen Áron és Széll Domonkos. A fiúk győzelemmel felülmúlták az előzetes várakozást, nagyon jól összeszedett pályával, magabiztosan, a pálya közben másfél hosszal is vezetve utasították maguk mögé vetélytársaikat.
 
A könnyű lányok ragyogó utolsó ezer méterrel, okosan felépített versenytaktikával, és kitűnő állóképességüknek köszönhetően verték meg az ausztrál, lengyel, olasz, holland és amerikai ellenfeleiket. Nem sikerült a legjobb formát hoznia a férfi kormányos nélküli kettesnek. Vinkó Gáspár és Simon Béla hajója ezúttal csak a "B" finálé 3. helyén futott célba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.