Olimpiai ezüstérmes is van köztük

Újabb botrány: 31 atlétát tiltott el doppingolás miatt a török szövetség

Doppingolás miatt 31 török atlétát, köztük a 2004-es olimpián ezüstérmes kalapácsvetőt, Esref Apakot is eltiltotta a török szövetség egyaránt 2-2 évre.

2013.08.05 18:20MTI

A sportági szövetség saját honlapján hozta nyilvánosságra az érintett sportolók nevét, azt ugyanakkor nem részletezte, hogy a versenyzők mikor és milyen tiltott szerekkel akadtak fent a vizsgálatokon. 

A 31 eltiltott között nem szerepel a női 1500 méter londoni olimpiai bajnoka, Asli Cakir Alptekin, illetve a női 100 méter gát kétszeres Európa-bajnoka, Nevin Yanit. Az ő versenyzési jogukat még áprilisban függesztették fel doppinggyanú miatt.
 
A szövetség az ügyeikkel kapcsolatban most annyit közölt, hogy a vizsgálat még folyamatban van. Törökországban az elmúlt hónapokban egymást követték a tömeges lebukások, s nem csupán az atléták körében, hanem más sportágakban is. 

A júniusi Mediterrán Játékokon például nyolc súlyemelő és nyolc másik sportoló doppingesetére derült fény, a múlt héten pedig a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) jelentette be kilenc fiatal sportoló doppingolását és eltiltását. A sorozatos lebukások vélhetően komolyan gyengítik Isztambul esélyeit a 2020-as nyári olimpia megrendezésére. 

A török főváros Madriddal és Tokióval van versenyben, s a helyszínről a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kongresszusa dönt majd szeptemberben. A török sportvezetők ugyanakkor éppen azt hangsúlyozzák, az esetek mutatják, hogy komolyan veszik a tiltott szerek elleni küzdelmet, s a fél éve bevezetett szigorúbb ellenőrzési rendszer hatékonyan működik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.