Folytatódik a gyakorlat

AZ UEFA még szigorúbban lép fel a rasszizmus ellen

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) végrehajtó bizottsága jóváhagyta a szervezet megújuló - június 1-jén hatályba lépő - fegyelmi szabályzatát, melynek legfontosabb eleme, hogy az eddiginél is szigorúbban lépnek majd fel a rasszista megnyilvánulásokkal szemben.

2013.05.23 20:15MTI

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) honlapján olvasható beszámolóból kiderül, hogy az új szabályok értelmében, amennyiben szurkoló viselkedik rasszistán UEFA-rendezvényen, az első szabályszegésnél részleges, majd ezt követően teljes stadionbezárás lesz a felelős klub büntetése, valamint 50 ezer eurós pénzbírság is jár a szankciók mellé. Amennyiben játékos vagy a csapatok melletti hivatalos személy nyilvánul meg rasszista módon, minimum tíz meccsre szóló eltiltásban részesül.

Az MLSZ - ahogyan a honlapon olvasható -, a tavasszal bevezetett gyakorlatát folytatva, a jövőben is szigorúan, az UEFA irányelveinek megfelelően ítéli meg a rasszista megnyilvánulásokat a hazai futballpályákon. Ezzel teljes összhangban a szövetség folytatja gyűlöletellenes munkáját, melynek egyik lépéseként tavasszal szigorította fegyelmi szabályzatát, és a kiróható szankciókat is.

Az UEFA-nál szigorították a játékvezetők inzultálásért járó büntetéseket is, az ilyen esetekben korábban kiszabott minimum kétmeccses eltiltást háromra emelték, míg a bírók fizikai bántalmazása legalább 15 mérkőzésre szóló eltiltást von maga után.

Büntetés jár azoknak az UEFA-tagszövetségeknek is, akik nem megfelelően lépnek fel a labdarúgás alapvető értékeit támadó szabályszegések ellen, különös tekintettel a bundázással, korrupcióval, doppinghasználattal kapcsolatos esetekre.

Új szabály, hogy a jövőben a bundavádaknak és a korrupciós vádaknak nem lesz elévülési ideje, az UEFA ilyen esetekben mindenképpen fegyelmi eljárást indít, függetlenül attól, hogy időben mikor történt a cselekmény.

A végrehajtó bizottság új doppinggal kapcsolatos irányelveket is bevezetett, ennek egyik elemeként a következő szezontól, egyes esetekben az UEFA vérmintákat is tesztel majd a nemzetközi kupákban szereplő csapatok játékosainál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.