Manchester United: az új tréner

Sir Alex Ferguson: előttem az utódom, Liverpoolból jön az MU új menedzsere

"David Moyes személyében olyasvalakit találtunk, aki átérzi, hogy ez a klub mitől is olyan különleges" - mondta Sir Bobby Charlton, az egyesület igazgatója.

2013.05.09 21:00MTI

Hivatalosan is bejelentették, hogy David Moyes váltja a szezon végén több mint 26 év után visszavonuló Sir Alex Fergusont a Manchester United labdarúgócsapatának kispadján. Az MU honlapja nem sokkal azt követően közölte csütörtökön a hírt, hogy az Evertonnál bejelentették: Moyes távozik az idény végén. Az 50 éves skót szakember július 1-jétől vesz át az együttes irányítását, a klub hatéves szerződést köt vele.

"Átbeszéltük a lehetséges jelöltetek, David Moyes kinevezésével pedig mindenki egyetértett. Ő egy fiatal szakember, aki fantasztikus munkát végzett az Evertonnál, nem kérdés, hogy minden képessége megvan ahhoz, hogy ennek a klubnak a menedzsere legyen" - nyilatkozta Sir Alex Ferguson. "David Moyes személyében olyasvalakit találtunk, aki átérzi, hogy ez a klub mitől is olyan különleges" - mondta Sir Bobby Charlton, az egyesület igazgatója. Moyes 1963 áprilisában született Glasgow-ban, juniorkorúként a Celticnél futballozott, majd ennél a csapatnál írta alá első profi szerződését 1980-ban.

A középhátvéd a Celtic után Angliába, a Cambridge Unitedhez igazolt, majd megfordult a Bristol Citynél és a Shrewsbury Townnál. 1990-ben visszatért Skóciába, a Dunfermline Athleticbe, majd a Hamilton Academicalnál tett rövid kitérő után ismét Angliába, a Preston North Endhez szerződött. A gárdával csapatkapitányként 1996-ban feljutott a harmadosztályba, s bár folytatta a játékot, közben Gary Peters vezetőedző segítője is lett. Játékos-pályafutását 1999-ben fejezte be, 2001-ben pedig a másodosztályba való feljutásért vezette ki a pályára a Prestont, amely azonban elbukta a mérkőzést.

Moyes ezután öt évre szóló szerződést írt alá a Prestonnál, de 2002 márciusában az élvonalban szereplő Everton edzője lett, s 11 évig irányította a liverpooli gárdát. Az Everton Moyesszel négy alkalommal végzett az első hatban a Premier League-ben, 2005-ben játszhatott a Bajnokok Ligájában, 2009-ben pedig FA Kupa-finálét vívott a Chelsea-vel, amelytől 2-1-re kikapott. A gárda a 2007/2008-as idényben az UEFA Kupában a legjobb 16-ig jutott, Moyes pedig 2008-ban írta alá a mostani szezon végén lejáró kontraktusát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.