Hatalmas lehetőség

A West Ham az Olimpiai Stadionba költözik

Az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (Premier League) szereplő West Ham United a 2016-2017-es szezontól az Olimpiai Stadionban rendezheti hazai mérkőzéseit. A tárgyalások már hosszú ideje húzódnak, és korábban még a Tottenham Hotspur is versenyben volt a stadion megszerzéséért.

2013.03.23 18:04ma.hu

London polgármestere, Boris Johnson bejelentette, hogy az Olimpiai Stadion 2016-tól a West Ham United hazai mérkőzéseinek ad majd otthont. A létesítmény 54 ezer szurkoló befogadására lesz majd alkalmas, bár átalakításokra lesz szükség, amit követően a stadion az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) osztályzása alapján négyes kategóriájú lesz.

Az átépítési munkálatok ősszel kezdődnek majd, és körülbelül két évig fognak tartani. A stadion valószínűleg fontos helyszíne lesz a 2015-ös rugby világbajnokságnak, a West Ham majd csak 2016 augusztusában kezdheti használni.

„Fantasztikus dolog, hogy a West Ham United eljutott idáig, és végre beteljesedett ez az álmunk. Most végre kifizetődött az elmúlt három éves munkánk. 2010-ben vettük át a klub irányítását, azóta szeretnénk magasabb szintre emelni, hogy aztán a csúcson játszhassunk” – mondták közleményükben a klub tulajdonosai, David Gold és David Sullivan.

„A döntés értelmében az Olimpiai Stadionban játszhatunk, és ez hatalmas lehetőségeket kínál a csapatunk számára. Tudjuk, hogy nagy felelősség beköltözni nemzetünk egyik ikonikus létesítményébe, de mi bátran és büszkén vágunk bele ebbe az óriási fába.”

A döntés végül úgy születhetett meg, hogy a kormány további 25 millió fonttal segíti a stadion futballra alkalmassá tételének átalakítási költségeit. Ez egyben azt is jelenti, hogy az adófizetők pénzéből 60 millió fontot fordítanak az összesen 170 millió fontos beruházás megvalósítására.

A 170 millió fontot a tetőszerkezet kiegészítésére, és az atlétikapályára kihúzható mobil lelátó kialakítására költik. A mobil lelátó azért is fontos, hiszen így terv szerint meg lehet rendezni a 2017-es atlétikai világbajnokságot.

A Premier League-ben szereplő együttes részéről „mindössze” 15 millió font szükséges, hiszen a további 155 millió fontot London és Newham önkormányzatának segítségével, valamint a Londoni Örökségfejlesztő Társaság (LLDC) közreműködésével finanszírozzák.

A klub évi kétmillió font bérleti díjat fizet, és 99 évre szóló egyességet ír alá. A kétmillió font mindössze a kiadások felét fedezik, de az LLDC a mérkőzések napján nyújtott szolgáltatások bizonyos részével is rendelkezhet.

Az élvonalbeli angol labdarúgás egyik védjegye, hogy a szurkolók gyakorlatilag közvetlen a pályák mellett foglalnak helyett. Az Olimpiai Stadion kivétel, mivel a létesítménynek atlétikai futópályája is van. Egyes brit foci hírek a „kalapácsosok” szurkolóinak felháborodottságával is foglalkoznak a költözést illetően, viszont hosszú távon ez csak jót jelenthet a csapatnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.