Rövidpályás úszó Eb - ÖSSZEFOGLALÓ

Hosszú két, Cseh egy aranyat nyert a nyitónapon

Három magyar aranyérem született a franciaországi Chartres-ban zajló rövidpályás úszó Európa-bajnokság nyitónapján: Hosszú Katinka kétszer, Cseh László pedig egyszer állhatott fel a dobogó tetejére. A csütörtöki mérleget Bernek Péter ezüstje és Jakabos Zsuzsanna bronza tette teljessé.

2012.11.22 19:24MTI

A döntők sora magyar szempontból Bernek Péter ezüstérmével kezdődött: a Kőbánya SC ifjúsági olimpiai bajnoka 200 méter háton 1:49.41 perces időeredménnyel csapott célba, jelentősen tovább javítva ezzel a délelőtti előfutamban felállított 1:50.72 perces országos csúcsát. A 20 éves versenyző a tavalyi rövidpályás Eb-n ugyanebben a számban harmadikként végzett.
   
A magyar éremkollekció a 200 méter női vegyes fináléja után arannyal és bronzzal gazdagodott tovább Hosszú Katinka és Jakabos Zsuzsanna révén. A normálmedencés, vagyis 50 méteres uszodában 400 vegyesen világbajnok Hosszú a fele akkora távon élete első "kismedencés" kontinensaranyát szerezte meg 2:05.78 perccel, Jakabos pedig harmadikként csapott célba 2:06.66-tal. Jó negyedóra (!) múlva a bajaiak büszkesége már második Európa-bajnoki címének örülhetett: a 200 méter pillangó döntőjében ismét mindenkit maga mögé utasított, érdekes módon századra azonos idővel, mint amennyivel a vegyesfináléban diadalmaskodott. Jakabos ebben a számban negyedik lett (2:08.74).
   
A nap harmadik - saját pályafutásának pedig 14. - rövidpályás Eb-elsőségét Cseh László szerezte. A Kőbánya SC klasszis úszója 200 méter vegyesen roppant magabiztos teljesítménnyel győzött 1:52.74 perccel, amely új országos csúcs is egyben. A régit ugyanő tartotta 1:52.85-tel 2009. november 13. óta. A döntő másik magyarja, Verrasztó Dávid hatodik lett (1:56.53).           
   
Az elődöntőben érdekelt magyarok közül Pulai Bence 51.52 másodperces idővel hetedikként jutott be a 100 m pillangó pénteki döntőjébe. Nem sikerült továbblépniük ugyanakkor az 50 méteres távokon próbálkozó magyaroknak: gyorsúszásban Takács Krisztián 11. lett (21.70 mp), míg a mell elődöntőjében Sebestyén Dalma 15. (31.62), Sztankovics Anna pedig 16. helyen végzett (31.69), így egyikük sem folytathatja a legjobb nyolc között. Hasonlóképpen járt Dara Eszter is, akinek ideje (54.69) a 11. helyhez volt elegendő 100 méter gyorson.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.